Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) geleneksel olarak her yıl verdiği 'Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri'ni kazananlar kamuoyu ile paylaşıldı.

Gazeteciliği, meslek pratikleri ve ilkeleri çerçevesinde yapanların toplumlarına öncülük edecek misyonu, örnek alınacak aydın kimliğini de üzerlerinde taşıdığı belirtilen duyuruda, "Halkın haber alma ve olma hakkına sadık gazetecilerle çalıştıkları yayın organlarının hedef alınması da bu yüzdendir. Gazeteciyi, her türlü baskıya karşı bu yoldan geri adım attırmayan ise, görünen gerçekliğin bilgisinin yaşamsal niteliğinden beslenen inadı ve itirazcı tavrıdır. İnadı ve itirazı gazeteci kimliğinden çıkardığınızda, karşınızda mesleki anlamda ve ötesinde kimlik sorunu yaşayan birini bulmanız eşyanın doğasıdır. Artık ne yapılan iş gazeteciliktir, ne de yapan gazeteci" ifadesine yer verildi. Ardından şunlar kaydedildi:

"Bu anlamda son yıllarda Türkiye’de mesleki açıdan yaşanan büyük erozyonun ortaya çıkardığı ‘yeni’ gazeteci tiplemesine karşın, inadın da itirazın da, yani gazeteciliğin bayrağını düşürmeyen meslektaşlarımız yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor.

İşsizlik, gözaltı, tutuklama, tehdit ve darp edilmelere karşı haberleriyle gerçekler etrafında bir araya gelmemize ve aydınlık yarınlarda birlikte olmamıza taşlar döşeyen tüm gazetecileri selamlıyor; 2021 yılı kapsamında ödül alan tüm meslektaşlarımızı kutluyoruz."

ÖDÜL KAZANAN İSİMLER

Haber Ödülü: Can Özçelik- "Kendi bakanlığına mal satan bakan” (Odatv)

Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü: Özgen Acar-"Bir çift terliğe satılan Kilia İdolü, Türkiye zamanında harekete geçmediği için ABD’de kaldı” haberiyle… (Cumhuriyet)

Rafet Genç Haber Ödülü: Ruşen Takva-Afgan göçüne ilişkin haberleriyle…

Behzat Miser Kent Haber Ödülü: Burhan Demircioğlu-“650 Liralık Dul Maaşı ile Yaşayan Kadın: Ben Fakirim, Fakir Mi Öleyim?”; “Osmaniye’de Yaşayan 66 Yaşındaki Felçli İbrahim Düldül: Paramız Yok, Köle Hesabı Yaşıyoruz, Açlıktan Ölüyoruz” haberiyle (ANKA Haber Ajansı)

Röportaj Ödülü: Murat Uysal-"Plastik fabrikasında bir gün: Ne güvence ne sigorta üç kuruşa çalışma” röportajıyla… (Evrensel Gazetesi)

İzzet Kezer Haber Fotoğraf Ödülü: Zekeriya Albayrak-“Bir tek o alkışlamadı” fotoğrafıyla… (Sözcü Gazetesi)

Karikatür Ödülü: Bülent Çelik (Gazete Pencere)

Yerel Medya Haber Ödülü: Metin Yoksu- "Suya gömülen Hasankeyf’ten sonrası: Elektriksiz, susuz derme çatma yaşamlar” haberiyle… (Yeşil Gazete)

Sayfa Tasarım Ödülü: Barış Can Sarıkaş- "Kovid-19 pandemisinden kaynaklı yaşanan ölümlere ilişkin birinci sayfa" tasarımıyla… (Birgün)

Orhan Koloğlu İnceleme Araştırma Ödülü: Kelime Ata - Kızıldan Yeşile

- TV Haber Ödülü: Hazar Dost- "Akdeniz ve Ege bölgelerinde geçen yıl yaşanan orman yangınları"yla ilgili haberleriyle…(Halktv)

- Belgesel Ödülü: Seda Gökçe - Ölümüne Boşanmak

- Mahmut Tali Öngören TV Program Ödül: Sorel Dağıstanlı- "Gündem Özel- Yerli Tohum Nasıl Bitirildi” (Halktv)

- Podcast Haber Ödülü: Mehveş Evin- “Türkiye 2050: Gelecekte Bir Yolculuk”; “Marmara’yı Nasıl Bitirdik? Müsilaj ve Ötesi” podcastleriyle…(Kısa Dalga)