Gerçek Gündem’in haberine göre, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Diyarbakır’da bir okul müdürü ile öğretmenin Hizbullah terör örgütüne üye olmaktan ceza aldıkları halde görevlerine devam etmesi üzerine verdiği soru önergesine gelen yanıtı paylaştı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e, “Binlerce öğretmen atama beklerken Hizbullah kadrolarının öğretmen olarak atanmasının gerekçesi nedir” sorusunu yönelten Şık, gelen yanıta tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanıtını Twitter hesabından paylaşan Şık, “Herkesin ‘terörist’ olabildiği Saray Rejiminde Hizbullahçı öğretmenlerin görevlendirilmesinin nasıl gerçekleştirildiği sorusuna MEB, ‘ilgili kişiler hakkında iş ve işlemler gerçekleştirilmiştir’ demiş. O iş ve işlemleri ve bu kişilerin nasıl görevlendirildiğini ise bilmiyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’da bir okul müdürü ile öğretmenin Hizbullah terör örgütüne üye olmaktan ceza aldıkları halde görevlerine devam ettiği ortaya çıkmıştı.
Ahmet Şık, konuyu Meclis gündemine taşımış ve soru önergesi sunmuştu.

Şık, önergesinde yer verdiği müfettiş raporundan şu tespitleri aktarmıştı:

“Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi kantinini işleten M.K.'nin geçmişte örgüte yardım ve yataklıktan 3 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası aldığı, hapis cezasının yanı sıra kamu yasağı almasına rağmen M.K.'nin kantin ihalesine başvururken sunduğu belgelerde sicilinde ‘adli sicil kaydı yoktur' ibaresinin yer aldığı, bu nedenle M.K. ile Kayapınar Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliği arasında imzalanan kantin kira sözleşmesinin iptal edilmesi gerektiği belirtilmiştir.”

Şık şu soruları yöneltmişti:

1- Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi kantinini işleten M.K.'nın geçmişte örgüte yardım ve yataklıktan 3 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası yanı sıra kamu yasağı almasına rağmen kantin ihalesine başvururken sunduğu belgelerde yer alan “adli sicil kaydı yoktur” ibaresini sağlayan kişiler kimdir? Bu hususta herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

2- 1997'de Hizbullah'la bağlantısı nedeniyle 6 yıl 3 ay hapis cezası alan H.B'nin  2010 yılında Atatürk İlkokulu ataması, 2011 yılında Silvan İlköğretim Okulu'nda müdür yardımcılığı görevi ve 5 yıl boyunca çalıştığı muhtelif okullardan sonra 2016 yılında Silvan Çardak Okulu'na müdür olarak atanması nasıl mümkün olmuştur? Tüm bu atama süreçleri boyunca ilgili merciler ve aracı kişiler kimlerdir? Bu konuda bir soruşturma başlatılmış mıdır?

3- Yıllar öncesinden basına yansıyan, Diyarbakır'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Hizbullahçıların kantinler üzerinden örgüte gelir kazandırdığı, Hizbullahçıların Eğitim Bir Sen üzerinden okul idarelerine girdiği iddialarına ilişkin bugüne dek ne tür bir inceleme yapılmıştır?

4- Müfettiş raporunda yer alan değerlendirmeye göre Silvan Çardak Okulu'da müdür olarak görev yapan H.B.'nin ve öğretmen olarak görev yapan M.T.D.'nin memuriyetinin sona ermesi gerekmektedir. Bu konuda Bakanlığınız herhangi bir girişimde bulunmuş mudur?

5- Diyarbakır Millî Eğitim Müdürlüğü'ndeki Hizbullah kadrolaşmasına ilişkin iddialar 2020 yılında ayrıntılı bir şekilde basında yer almıştır. Diyarbakır'da en az 20 imam hatip lisesi ve ortaokulunun müdürü ve yardımcısının Hizbullah ile bağlantılı olduğu, bazılarının geçmişte Hizbullah'tan tutuklandığı, Diyarbakır'daki okul aile birliklerinin Hizbullah'ın gelir kaynağı olarak kullanıldığı, kantin ihalelerine müdahale edildiği ve ihalelerden hile yoluyla onda biri oranında Hizbullah'a kira ödendiğine ilişkin iddialar 2020 yılından itibaren ayrıntılı bir şekilde basında yer almaktadır. Bu iddialarla ilgili bugüne dek Bakanlığınız ne yapmıştır? Hizbullahçı diğer Milli Eğitim görevlilerinin isimleri tespit edilmiş midir? Herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

6- Diyarbakır dışındaki illerde Milli Eğitim içerisinde kadrolaşan Hizbullahçılara ilişkin herhangi bir inceleme, soruşturma yapılmış mıdır?

7- Müfettiş incelemesinin pandemi gerekçe gösterilerek bütün okulları kapsamaması ve örneklem seçilerek incelemelerin gerçekleştirilmesi uygulaması ne zaman sonlanacaktır? Tüm okulların incelenmesi ne zaman sağlanacaktır?

8- Binlerce öğretmen atama beklerken Hizbullah kadrolarının öğretmen olarak atanmasının gerekçesi nedir?