Cem Kotan, 1982 yılında Ankara'da doğmuş , gençlik yıllarını Antalya'da geçirmiştir. Lise eğitimini Antalya'da tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi'nde Yerel Yönetimler ve Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun olmuştur.

Siyasi kariyerine Cumhuriyet Halk Partisi'nde adım atan Kotan, 20 yılı aşkın süredir aktif olarak parti içinde görev almıştır. Gençlik kolları başkanlığı ve il gençlik kolları kurultay delegeliği gibi önemli görevleri başarıyla yerine getirmiştir. Ayrıca mahalle, sokak ve yönetim çalışmalarında da halkın içinde yer alarak onların sesini dinlemiş ve çalışmalarını sürdürmüştür.

2014 yerel seçimlerinde Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyeliğine seçilen Kotan, belediye meclisi çalışmalarına katkı sağlamış ve aynı dönemde Adalya Vakfı yöneticiliği görevini üstlenmiştir. Vakıf içerisinde özel çocukların sosyal hayata katılımını sağlayan projelerde aktif rol almıştır. Belediye meclis üyeliği sürecinde yerel belediyecilik konusunda deneyim kazanan Kotan, kentin ihtiyaçlarını yakından gözlemleyerek çözüm önerileri geliştirmiştir. Kültür, sanat, doğa ve çocuklar için duyarlılığıyla bilinen Kotan, birçok projede etkin rol oynamıştır.

Kotan, 2024 yerel seçimlerinde CHP’den Antalya Konyaaltı Belediye Başkan adayı olmuştur.