DÜNYA

CANLI BLOG I Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 8. gün: İkinci görüşme bugün

Rusya ile Ukrayna arasında dün yapılması beklenen ikinci tur görüşmeleri bugün gerçekleştirilecek. Yoğun çatışmalar sürerken, dünyanın Rusya'ya yönelik yaptırım kararları da devam ediyor.

Abone Ol

Rusya ve Ukrayna tarafları arasında dün yapılması beklenen ikinci tur müzakere görüşmesi bugüne ertelendi. Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin bugün Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini aktardı.

22.50 - ABD'DEN ZELENSKİ'NİN "UÇUŞA YASAK BÖLGE" ÇAĞRISINA RET

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge çağrısına karşılık olarak, böyle bir bölge kurulmasının Rusya ile doğrudan savaşa yol açabileceğini ve bunu planlamadıklarını söyledi.

20.50 - UKRAYNA: BEKLEDİĞİMİZ SONUCU ALAMADIK

Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerinin 2'inci turu hakkında, “Müzakerelerin ikinci turu sona erdi. Ne yazık ki, Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu sonucu alamadık” ifadelerini kullanarak, insani yardım koridoru oluşturulması konusunda uzlaşıya varıldığını açıkladı.

20.45 - MÜZAKERELER 3. TURA KALDI

Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında yapılan ikinci tur müzakerede, 3. bir görüşmenin yakın bir zamanda yapılması ve insani koridor oluşturulması kararı çıktı.

20.00 - PUTİN: RUS VE UKRAYNALILAR TEK ULUSTUR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rus ve Ukraynalıların tek halk olduğu kararımdan vazgeçmeyeceğim" dedi.

Putin, Ukrayna’da hayatını kaybeden askerlerin ailelerine 7 milyon ruble tazminat alacaklarını açıkladı.

Putin, "Biz şu an Neonaziler ile savaşıyoruz. Sivilleri insan kalkanı olarak kullanıyorlar. Her türlü zırhlı aracı yerleşim yerlerinde kullanıyorlar. Rusya ve Ukrayna tek halktır. Harkiv'de binlerce öğrenci var hepsini tren istasyonunda tutuyorlar. Neonaziler Çinli öğrencileri de esir alıyor. 2 tanesi yaralandı. Kendi sivillerini canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Elimizde ses kayıtları var. Ordumuz halkımız için, Rusya için savaşıyor. Yakınlarını kaybedenlere sesleniyorum. Hayatını kaybeden aileleririne hepsine tazminat ödenecek," dedi.

Putin şöyle devam etti:

"300'den fazla etnik grup var Rusya'da. Bu son derece büyük. Çeşitli etnik kökenden gelen insanları barındırmaktan gurur duyuyorum. Ancak biz tek bir halkız.

Yerleşim bölgelerinde ağır mühimmat tuttuklarını biliyoruz. Bu şekilde haydutların davranışını görüyoruz. Bu silahları yerleşim bölgelerinden, ortadan kaldırma noktasındaki taahhütlerine uymadılar. Daha fazla bomba koyuyorlar, yüzlerce insanı esir alıyorlar. Ukrayna'daki, üniversitedeki öğrenciler dahil.

Harkov'da 3 binden fazla Hindistan'dan gelen öğrenci mahsur kaldı. Bu naziler Çinli öğrencilere karşı ateş açtılar. Bunlar tahliye olmak üzere harekete geçmiş öğrencilerdi. Yüzlerce kişi esir alınmış durumda. Polonya'ya gitmeleri isteniyor. Bu noktada ülkenin öteki tarafında olduğu için hayatlarını riske atacaklar. Transfer ediyorlar. Siviller ve yabancı yurttaşlar daha güvenli bölgelere gitsin istiyoruz. Ancak buradaki Naziler bunlara izin vermiyorlar.

Buradaki yetkililer Ukrayna Dışişleri Bakanına baskı kurmalı. Neonaziler kendi halklarına bunları yapıyorlar. İnsan kalkanı olarak onları kullanıyorlar. Donesk'te, Luhansk'ta diğer şehirlerde bunları görüyoruz. Makineli tüfekleri, tankları yerleştiriyorlar. Sadece faşistler bu tür askeri taktikleri uygular. Sovyet Birlikleri de bu noktada zaten benzer davranışlarda bulunmuşlardı. Bizim görevimiz burada ölen insanların ailelerine yardımcı olmak. Rus halkının güvenliği için savaşanların ailelerine yardımcı olma görevimiz var. Özel harekatta hayatlarını kaybeden insanların aileleri 7 milyondan fazla ruble tazminat alacak. Ekstra ödeme yapmamız gerektiğini düşünüyorum hayatını kaybedenlerin ailelerine.

Savunma Bakanlığımız 5 milyon ruble tazminat ödeyecek. Sigorta da alacaklar bu özel harekata katılanlar ve yaralananlar, zarar görenler de aynı şekilde. 2 milyon 960 bin ruble alacaklar ve eğer engelli durumuna düşerlerse aynı şekilde tazminat alacaklar. Aynı zamanda Savunma Bakanlığını da korumak üzere diğer emniyet kuvvetlerinden katılan memurlarımıza destek olacağız.

Ukrayna'da askerlerimiz Rusya için savaşıyorlar. Ukrayna'nın silahını bırakması için bunu yapıyorlar. Bizim sınırlarımızda, komşularımızda bir tehdit olmasın Rusya'ya diye savaşıyorlar. Biz her zaman hayatını kaybeden askerlerimizi hatırlıyor olacağız. Onların ailelerini, çocuklarını, yakınlarını, sevdiklerini korumak adına elimizden geleni yapacağız. Şunu ifade etmem lazım, özel harekat devam ediyor programa göre. Bütün tespit ettiğimiz hedeflere ulaşıldı. Savunma Bakanlığımız daha haberler verecektir."

17.50 - MÜZAKERE BAŞLADI

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden müzakerelerin ikinci tur görüşmeleri Belarus sınırında yer alan Brest'te başladı.

17.30 - UKRAYNA MÜZAKERE NOKTASINA ULAŞTI

Ukrayna heyeti müzakere noktasına ulaştı. Heyetin Rusya ile müzakerelerde ‘insani koridor’ isteyeceği öğrenildi.

17.25 - ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ, UKRAYNA'YA DESTEK TASARISINI ONAYLADI

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda oylanan tasarıya, 426 "evet" oyu kullanılırken 3 Cumhuriyetçi vekil de "hayır" oyu verdi. "Hayır" oyu kullanan vekillerin Arizona Temsilcisi Paul Gosar, Kentucky Temsilcisi Thomas Massie ve Montana Temsilcisi Matt Rosendale olduğu bildirildi.

Karar tasarısında, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı kınanırken Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine ABD'nin desteği de yinelendi.

Ayrıca tasarıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de acil "ateşkese" çağırıldı.

16.01 - ESTONYA'YA AİT KARGO GEMİSİ BATTI

Estonya'ya ait kargo gemisinin Ukrayna'nın Odessa kenti açıklarındaki patlamanın ardından battığı bildirildi.

15.20 - BANGLADEŞ GEMİSİNE FÜZE İSABET ETTİ

Ukrayna'nın Karadeniz'deki kenti Nikolayev'de bulunan Olvia Limanı'nda, Bangladeş'e ait bir kargo gemisine füze isabet ettiği aktarıldı. Bangladeş hükümetinden bir yetkili, bir mürettebatın hayatını kaybettiğini açıkladı.

15.10 - UKRAYNA HEYETİ İKİNCİ GÖRÜŞME İÇİN YOLA ÇIKTI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi, Ukrayna heyetinin Rusya'yla görüşmeler için helikopterle yola çıktığını duyurdu. Ukrayna'nın baş müzakerecisi, görüşmelerin iki saat içinde başlayacağını söyledi.

14.56 - MACRON, PUTİN VE ZELENSKİY İLE GÖRÜŞTÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le 90 dakikalık bir görüşme yaptığı açıklandı. Macron'un ardından da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile konuştuğu aktarıldı.

14.25 - BORRELL'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'da ateşkesin sağlanması için çağrıda bulundu.

13.59 - "16 BİN YABANCI GÖNÜLLÜ SAVAŞÇI UKRAYNA'YA YARDIMA GELİYOR"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında, ortaklarından günlük olarak silah aldıklarını belirterek "Ukrayna'ya yardım için 16 bin yabancı gönüllü savaşçı geliyor. İlk kafileleri artık ülkeye ulaşmak üzere. Onlar bizim özgürlüğümüzü, hayatımızı korumak için geliyor" dedi.

12.59 - RUSYA UKRAYNA GÖRÜŞMESİ 15.00'TE BAŞLAYABİLİR

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukrayna ile görüşmelerin saat 15.00'da başlayabileceğini belirtti. 

12.40 - ÇERNİGİV KENTİNDEKİ YAKIT DEPOLARI VURULDU

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeydoğusunda yer alan Çernigiv kentindeki yakıt depolarının Rus ordusu tarafından vurulduğunun ve depolarda yangın çıktığını duyurdu.

Açıklamada, deponun 5 bin metreküplük dizel yakıt bulunan bölümünün yandığı, yangının söndürülmesi için çalışmaların sürdüğü bildirildi. 

12.30 - LAVROV: "NÜKLEER SALDIRI BATI'NIN AKLINDA OLAN BİR ŞEY"

Müzakeler kapsamında ikinci görüşmenin bugün gerçekleşeceğini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya-Ukrayna temsilcilerinin bir araya geleceği ikinci tur görüşmeler bugün gerçekleşecek" ifadelerini kullandı. 

Ukrayna’daki duruma çözüm bulunacağına inandığını ifade eden Lavrov, Moskova'nın bu ülkeyle görüşmelerindeki koşullarının "oldukça küçük olduklarını" savundu.

"Batı, Rusya’yı duyuyor, fakat dinlemiyor" diyen Lavrov, şunları kaydetti:

"Rusya, Ukrayna topraklarından kendisine doğrudan saldırı düzenlenmesi tehdidinin bulunmasına izin veremez. ABD, Napolyon ve Hitler’in bir zamanlar yaptığı gibi Avrupa’yı kontrolü altına almış, kendine tabi bırakmış durumda. Batı’nın, elinde nükleer silah bulunduruşunu dile getirmesi, bir şeylere işaret ediyor. Nükleer savaş, Rusya’dakilerin değil, Batı’dakilerin akıllarından geçirdiği bir şey."

10.53 - İZYUM KENTİNE HAVA SALDIRISI

Ukrayna'nın Kharkiv eyaletine bağlı İzyum'un Belediye Başkan Yardımcısı Volodymyr Matsokin, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Rus güçlerin hava saldırısı nedeniyle kentte büyük tahribat oluştuğunu bildirdi. 

Matsokin, saldırılarda 8 sivilin yaşamını yitirdiğini, bunlardan ikisinin çocuk olduğunu kaydetti.

10.15 - KİEV'DE TREN İSTASYONU CİVARI FÜZEYLE VURULDU

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Rusya'nın attığı füzenin, Kiev'in merkezinde yer alan Güney Tren İstasyonu ile Ibis Otel arasına düştüğü aktarıldı.

09.10 - İSPANYA UKRAYNA'YA SİLAH GÖNDERECEĞİNİ AÇIKLADI

İspanya'da hükümet, Ukrayna'ya silah yardımı yapacağını duyurdu. İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, İspanyol televizyonu Antena 3'e yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya ilk etapta, tanklara karşı kullanılacak 1370 el bombası, 700 bin mermi ve makineli tüfek gönderileceğini bildirdi. 

Robles, "İlk sevkiyat cuma günü sabahı Hava Kuvvetlerine ait uçaklarla Polonya'nın Ukrayna sınırındaki bir noktaya gönderilecek ve Ukrayna yönetimi tarafından alınacak" diye konuştu.

09.05 - 39 ÜLKE ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDU

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, Ukrayna topraklarında işlenen suçların soruşturulması için Mahkeme'ye taraf 39 ülkenin müracaat ettiğini açıkladı. 

Han, yaptığı yazılı açıklamada, aralarında İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu UCM'ye taraf 39 ülkeden, Ukrayna'da işlenen suçların soruşturulması için başvuru aldıklarını bildirdi. Han, delillerin toplanmaya başladığını kaydetti.

06.55 - METROYA SIĞINAN UKRAYNALILARIN SAYISI 15 BİNE ULAŞTI 

Kiev Metro İdaresi Müdürü Viktor Brahinski, metro istasyonlarına sığınanların sayısının 15 bine ulaştığını duyurdu.

02.27 - ZELENSKİY: "9 BİN RUSYA ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir haftada yaklaşık 9 bin Rusya askerinin öldürüldüğünü söyledi. Ukraynalılar için bunun “Vatanseverlik Savaşı” olduğunu belirten Zelenskiy “İşgalciler Ukraynalılardan cevabını alacak” dedi. 

02.18 - BİR AGİT PERSONELİ HAYATINI KAYBETTİ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli bir personelinin, Rus ordusunun Harkov'a düzenlediği bombardımanda yaşamını yitirdiğini açıkladı.

02.00 - "UKRAYNA'DA EN AZ 227 SİVİL ÖLDÜ, GERÇEK RAKAM ÇOK DAHA YÜKSEK"

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın saldırı başlattığı Ukrayna'da 227 sivilin hayatını kaybettiğini, 525 sivilin de yaralandığını açıkladı.

BM, gerçek rakamın ise oldukça yüksek olduğuna inanıldığını bildirdi.