Haber, Fotoğraf ve Videolar: Memet Duran Özkan, Sıddık Güler, Ardıl Batmaz, Mehmet Kara, Derya Akyol, Ali Abbas Yılmaz, Siirt24 Haber, Mehmet Erkek, İbrahim Nacar, Selda Manduz, Adnan Şeybayram, Zeki Dara, Fırat Akkuş, Hasan Çakmak, İlyas Aslan, Güneş TV

MUŞ'TA 1 MAYIS HALAYLARLA KUTLANDI

Muş'ta kutlanan #1Mayıs'a pek çok sendika, siyasi parti, örgütler ve yurttaşlar katıldı.

IĞDIR'DA 1 MAYIS'TA HDP'DEN "SAVAŞA HAYIR" YÜRÜYÜŞÜ

HDP Iğdır İl Örgütü 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda “Savaşa Hayır, Biji Aşiti” sloganlarıyla Musa Anter anıtına yürüdü.

BATMAN'DA YAĞMURLU HAVAYA RAĞMEN 1 MAYIS

Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde yağmura rağmen 1 Mayıs Batman’da büyük bir coşkuyla kutlandı.

ŞIRNAK'TA HALAYLI 1 MAYIS KUTLAMASI

Şırnak Emek ve Demokrasi Güçleri öncülüğünde 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı düzenlenen yürüyüşün ardından halaylarla kutlandı.

TATVAN'DA 1 MAYIS KUTLAMASI

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından, Bitlis’in Tatvan ilçesinde “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” kutlandı.

ELAZIĞ'DA 1 MAYIS KUTLANDI

Elazığ Perşembe Pazarı'nda 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı halaylarla kutlandı.

DERSİM'DE 1 MAYIS

Dersim’de 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Günü, Seyit Rıza Meydanı’nda sendikaların, siyasi parti ve kitle örgütlerinin katılımıyla kutlandı. Sabah saatlerinde Sanat Sokağı’nda bir araya gelen kalabalık kutlamanın yapılacağı Seyit Rıza Parkı’na pankart ve sloganlar eşliğinde yürüdü. Kutlamada Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim Sen Dersim Şube Başkanı Hüseyin Kasun, 1 Mayıs’ın önemine ilişkin açıklama gerçekleştirdi.

DERSİM-2

Yağışa rağmen binlerce kişinin katıldığı kutlamalar söz alan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü’de Kırmancki (Zazaca) yaptığı konuşmasının sonunda hükümete sert eleştirilerde bulundu. Önlü’nün konuşmasının ardından söz alan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da 1 Mayıs’ın  emeğin sermayeye  karşı kavgası olduğunu bugüne kadar bu yolda hayatını kaybedenleri andığını söyledi. Konuşmaların ardından yerel grupların müziğiyle kutlamalar son buldu.

SİİRT'TE POLİSTEN HDP MİLLETVEKİLİNE: GİDİN EVİNİZDE OYNAYIN

Siirt'te KESK Şubeler Platformu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bugün kent meydanın basın açıklaması yaptı.  Basın açıklamasına HDP Siirt milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Sıddık Taş da katıldı.  Açıklamanın ardından alanda müzik çalıp halay çekmek isteyen gruba polis müdahale etti. Sivil polislerin başındaki amir, bu duruma tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’a, “Gidin evinizde oynayın” dedi.

SİİRT-2

ADIYAMAN: COŞKULU MİTİNG

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen 1 Mayıs mitingi büyük bir coşku ile kutlandı. İtfaiye Kavşağı önünde bir araya gelen yüzlerce sendikalı ve emekçi, kortejler halinde 1 Mayıs alanına yürüdü. Platform bileşenlerinin açtığı “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı öncülüğünde başlayan yürüyüş, “Susma sustukça sıra sana gelecek” ve “Bijî Yek Gulan” sloganları ile alana kadar sürdü. HDP Adıyaman İl Örgütü de, Kürt Bilgesi Mûsa Anter’in (Apê Mûsa) Ataol Behramoğlu’na ait seslendirdiği dörtlükle alana giriş yaptı. Katılımcı kurumların mesajlarının okunması ile başlayan mitingde, sık sık “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” ve “Susma haykır savaşa hayır” sloganları atıldı.

HAKKARİ: KESK BİNASI ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu, KESK binası önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya, HDP, KESK, DİSK, TMMOB, ÖHD, İHD, Hakkari Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Birliği’nin (HESOB) yöneticileri ve HDP Milletvekili Sait Dede’nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan açıklamada emekçiler, sık sık “Bijî Berxwedana Kedkaran”, “Savaşa Hayır Barış Hemen Şimdi”, “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî Yek Gulan”sloganları attı.

Açıklamada konuşan DİSK Hakkari Genel-İş Şube Başkanı Haluk Duran, “Hakikate dair çığlıklar, baskı, şiddet, sansür ve devlet zoru ile bastırılmak isteniyor. Bizim değil, sermayenin, patronların yüzünü güldüren bu düzen böyle gitmez. Bu bozuk düzen, bizim düzenimiz değil. Bu sömürü düzenin bize vereceği hiçbir şey yok” dedi.

ŞANLIURFA : TEK KİŞİLİK MİTİNG

Şanlıurfa'da tek kişilik 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Mitinge giden kişinin elindeki elektrikli süpürge herkesin ilgisini çekti.

KARS'TA 1 MAYIS MİTİNGİ

Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kars Bileşenleri Platformu öncülüğünde kentteki Tren Garı alanında 1 Mayıs Mitingi düzenledi. Mitinge yüzlerce yurttaşın yanı sıra siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri katıldı. “Yaşasın 1 Mayıs” ve “Mutlaka kazanacağız” pankartlarının açıldığı mitingde sık sık “Savaşa değil, emekçiye bütçe” sloganı atıldı.

Miting, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Daha sonra sahneye çıkan Eğitim-Sen Kars Şube Eşbaşkanı Hakan Topçu, derinleşen ekonomik krize dikkati çekerek, “Emperyalist ve kapitalist sistem, emekçi sınıflar ve ezilen halklar için daha çok yoksulluğa, işsizliğe, açlığa, savaşa ve ölüme neden oluyor. AKP’nin mezhepçi, milliyetçi etnik politikaları toplumu tehlikeli bir kutuplaşmaya itiyor ve linç kültürüne zemin sunuyor” diyerek, yürütülen politikalara tepki gösterdi.

15.53 - MALATYA'DA 1 MAYIS COŞKUSU

Malatya’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü büyük bir coşkuyla kutlandı. Yüzlerce kişi, ellerinde ‘Yaşasın 1 Mayıs’ pankartları taşırken, Ankara’da 10 Ekim 2015’te meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenler de unutulmadı.

Emeksiz Caddesi’nde ve Yüzüncü Yıl Meydanı’nda geniş güvenlik önlemi alan emniyet ekipleri, giriş ve çıkışlarda arama yaptı. Emeksiz Caddesi’nde kontrol noktaları oluşturan polis ekipleri, aramaların ardından grupları miting alanına aldı.

malatya-2

Ankara Tren Garı önünde 10 Ekim 2015’te gerçekleştirilen canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenlerin resimlerinin yer aldığı pankart sahnenin önüne asılırken, hep bir ağızdan 1 Mayıs Marşı söylendi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kızı Elif ile birlikte miting alanına kadar yürüdü.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasında daha sonra hep bir ağızdan 1 Mayıs Marşı söylendi.

KESK Dönem Sözcüsü ve 1 Mayıs Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Akdemir, yaptığı konuşmada, “Bu yılki 1 Mayıs şiarımız “Yoksulluğa, sömürüye, güvencesizliğe ve savaşa karşı mücadeleyi büyütmek için 1 Mayıs’ta alanlardayız. Birlikte Değiştireceğiz. Güzel günleri birlikte getireceğiz. Ülkemiz, bir avuç çıkarcı işbirlikçi tefecinin elinde yıllardır talan edilmektedir. Emeği ve emekçiyi sömürme üzerine inşa edilen bu ekonomik düzen gün geçtikçe yoksulları daha da yoksullaştırmakta, insanlarımızı bir kuru soğana muhtaç etmektedir. Bugün en temel gıda ürünlerimizi bile dışarıdan ithal eder hale gelmiş durumdayız. Artık ilkokul çocukları bile dış güçler masalına inanmıyorlar. Özellikle üreten bir Türkiye’den tüketen bir ülke haline geldik. Sanayi üreten ülkelerden patates, et, yağ gibi gıda ürünlerini ithal ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Malatya’daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları, davul zurnayla halayların çekilmesinin ardından olaysız sona erdi.

14.49 - SİİRT'TE 1 MAYIS KUTLAMALARI

Siirt'te Doğan Mahallesi Newroz Alanı alanında "Sömürüye, yoksulluğa, güvencesizliğe ve savaşa karşı mücadeleyi büyütüyoruz sloganıyla 1Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlanıyor.

13.57 - DİYARBAKIR 1 MAYIS'INDA SAVAŞ POLİTİKALARINA "HAYIR" DENİLDİ

Diyarbakır'da binlerce işçi ve emekçinin katıldığı 1 Mayıs kutlamasında konuşan HDP Milletvekili Dersim Dağ, ihanet eden ve savaş politikaları yürütenlerin kaybedeceğini söyledi. 

FRqsFs-WQAA7lBM

1 Mayıs için Diyarbakır'da toplanan sendikalar ve siyasi partiler kortej halinde alana girdi. Kutlamalarda tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mızraklı'nın mesajı okundu.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre 1 Mayıs, Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, Tabip Odası, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilciliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu öncülüğünde “Birlikte Değiştireceğiz” şiarıyla İstasyon Meydanı’nda kutlandı. 

Mitingde konuşan Tertip Komitesi Başkanı Kamuran Taş, Emekçiler, yoksul haklar için insanca yaşanabilir bir memleket istediklerini belirterek, “Biz çoğuz, milyonlarız, güzel günler göreceğiz” dedi.

KESK MYK üyesi Gönül Kural, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliği derinleşiyor. Kadınların omuzlarına yüklenen iş gücü artıyor. Kadına yönelik şiddet tırmanıyor. Kadınlar hedef haline getiriliyor. Bunlar yetmezmiş gibi İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırıyorlar. Kürt sorunun çözüldüğü, cezaevlerinde işkencelerin olmadığı bir ülke istiyoruz. Kadınlara yönelik şiddetin son bulduğu bir ülke istiyoruz. Birleşerek, bunları gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

TTB Merkez Konseyi üyesi Yerlikaya Halis Yerlikaya ise, bilimden yaşamdan yana yana değil, sermayeden yana olan sağlık politikalarının kendilerini öldürdüğünü ifade ederek, “Salgında halka değil, sermayeye destek verildi. Dayatılan sömürü düzeninin kader olmadığını biliyoruz. Umudumuz var ve bunu değiştirebiliriz” dedi. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ da, emekçilerin mücadelesinin her geçen gün büyüdüğünü kaydederek şu vurguları yaptı: “2022 yılı emekçiler için direniş yılı oldu. İşçiler alanlara çıkarak, haklarını talep etti. İktidarın politikalarına hayır dedi. Kazananlar emekçilerin direnişi oldu. AKP-MP faşizminin her geçen gün derinleştiği doğrudur. Ancak bu faşizme karşı her alanda direniş de büyüyor."

1 Mayıs mitingi, alandaki müzik dinletisinin ardından sona erdi. 

13.47 - MARDİN'DE KARAYOLLARI PARKINDA 1 MAYIS KUTLAMALARI

Mardin'de Karayolları Parkı’nda 1 Mayıs kutlamaları başladı. İşçiler Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylarla 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nı kutluyor.

13.08 - DİYARBAKIR'DA MİTİNG ÇAV BELLA İLE BAŞLADI

Diyarbakır İstasyon Meydanı'ın da Mayıs kutlamaları Grup Yorum'un seslendirmiş olduğu Çav Bella marşı ile başladı

13.06 - MALATYA'DA 1 MAYIS YÜRÜYÜŞÜ BAŞLADI

Malatya’da Emeksiz alt kavşağından üst kavşağına yapılacak olan 1 Mayıs yürüyüşü başladı. Kitle daha sonra miting alanına geçecek

12.35 - VAN'DA POLİS ENGELİ

Van'da 1 Mayıs kutlamaları için Musa Anter Parkı'na doğru yürümek isteyen kitleye polis engeli Aralarında HDP Milletvekili Murat Sarısaç'ın da bulunduğu binlerce kişinin önü polislerce kesildi. Van'da 1 Mayıs kutlamaları polis engeline takıldı Musa Anter Parkına yürümek isteyen kitlenin önü barikatlarla kesildi HDP'li yöneticiler ile polis arasında küfür ettin tartışması yaşandı.

12.30 - GAZİANTEP'TE 1 MAYIS "BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ" SLOGANIYLA  KUTLANIYOR

Antep'te, Kamu Emekçileri Konfederasyonu  (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜM TİS) Antep Şubesi öncülüğünde "Birlikte değiştireceğiz" şiarıyla 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlanmaya başlandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ise, HDP İl binası önünden mitingin yapılacağı Kırkayak Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. 

12.20 - DİYARBAKIR'DA 1 MAYIS İSTASYON MEYDANI'NDA KUTLANIYOR

1 Mayıs, Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, Tabip Odası, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilciliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu öncülüğünde “Birlikte Değiştireceğiz” şiarıyla kutlanıyor.

MA'da yer alan habere göre sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi, kortejler halinde kutlamanın yapılacağı İstasyon Meydanı’na akmaya başladı. Alana  "Onurlu ve insanca bir yaşam için alanlardayız", "Emek bizim söz bizim", "Bu iktidarla geçinemiyoruz, asgari değil insanca yaşam", "Savaşlara ve antidemokratik uygulamalara karşı alanlardayız", "Ülke zengin, halk fakir, yandaş mutlu" ve Keda me rumeta me ye" pankartları asıldı. Kortejlerde sık sık “Bijî yek gulan”, “Bijî berxwedana karkeran”, “Katil, hırsız AKP”, “jin jiyan azadî” sloganları atıldı.  

1 Mayıs mitinginde, HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Tertip Komitesi üyesi Kamuran Taş, KESK MYK üyesi Gönül Kural ve TTB Merkez Konseyi üyesi Yerlikaya Halis Yerlikaya birer konuşma yapacak.  

Konuşmaların ardından Azad Bedran ve Eğitim Sen müzik grubu sahne alacak.

40_dyb-01-05-2022-bir-mayis-kutlaniyor-alana-giris-kitle6

1 Mayıs mitinginde, HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Tertip Komitesi üyesi Kamuran Taş, KESK MYK üyesi Gönül Kural ve TTB Merkez Konseyi üyesi Yerlikaya Halis Yerlikaya birer konuşma yapacak.  

11.15 - VAN HALKI 1 MAYIS İÇİN ALANLARA ÇIKIYOR

Van'da Musa Anter Parkı'nda gerçekleştirilecek olan 1 Mayıs kutlamaları için toplanmalar başladı.