Haber: Fatoş Erdoğan

Can'ın arkadaşları ve meslektaşları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin hak ihlali kararına rağmen Can Atalay hakkında tahliye kararı vermeden dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermesini protesto etti.

photo1698747384

Çağlayan Adliyesi içinde bir araya gelen avukatlar, alkışlarla Can Atalay AYM'nin hak ihlali kararına rağmen dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermesini protesto etti.

Can'ın Arkadaşları ve Meslektaşları Can Atalay’ın TİP Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmemesini ve 6 gün boyunca Çağlayan Adliyesi 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar vermemesini ve geç saatlerde dosya avukatlarına bilgi vermeden basın yoluyla açıklanmasını Çağlayan Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Basın açıklamasına çok sayıda Hukuk Kurumu destek verdi.

Basın açıklamasını Can'ın Arkadaşları ve Meslektaşları adına Av. Ekin Yavuz okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Anayasa Mahkemesi, Türkiye lşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında 25 Ekim

2023 tarihli kısa ve 27 Ekim 2023 tarihli gerekçeli kararında açıkça Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini belirtresine rağmen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi deyim yerindeyse adliyede günlerce saklambaç oynamış; avukatların ve milletvekillerinin mahkeme kalemine giriși engellenmiş, avukatlar güvenlik görevlileri tarafından fiziksel ve sözlü șiddete maruz kalmıştır.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, bir Anayasa organı olan ve diğer tüm mahkemelerin Anayasal sınırlara uygunluğunu tespit görevi kendisinde olan Anayasa Mahkemesi kararını yok sayarak açıkça suç işlemiş ve işledikleri bu suça adliye bürokrasinini ortak etmiştir.

Keyfi bir tutumla avukatlarla ve milletvekilleriyle görüşmekten imtina eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti dün akşam, dosyanın avukatlarının haberdar olmasından önce medyada yayınlanan karar ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nda olmayan bir usulle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne göndermiştir.

Amacı en başından beri topluma göz dağı vermek olan Gezi Davası'nın ve Can Atalay özelinde yașanan dünkü gelişme hukuk devleti açısından utanç vericidir.

Kararın sarayda verildiğinin ispatı olarak karar tarihi karardan 17 gün önce yazılmış, heyet yerine sadece mahkeme başkanının imzası konacak șekilde muhakeme hukukuna dikkat etmeyecek kadar pervasızlaşmışlardır.

Biz bu hukuksuz kararları kabul etmediğimizi yineleyerek bașta Hatay milletvekilimiz Can Atalay olmak üzere diğer tüm gezi tutsakları için mücadele etmeye devam edecek, memleketimize hukuk ve Demokrasinin asgari normlarının uygulanması için büyük bir kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz.