Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, cezaevinde bulunan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın ikinci ihlal başvurusunu, Yüksek Mahkeme'nin kararına uyulmaması sebebiyle oy birliğiyle Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'na iletti.

Mahkemenin ilk ihlal kararı, Resmî Gazete'de 27 Ekim'de yayımlandı. Kararda, Atalay için tespit edilen hak ihlallerinin sona erdirilmesi için yeniden yargılama başlatılması, mahkûmiyetin durdurulması, tahliye edilmesi, hükümlü statüsünün sonlandırılması ve yeniden yargılama durma kararı verilmesi gerektiği ifade edilmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Yargıtay'a göndermiş ve bu duruma Can Atalay tepki göstermişti. Ancak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "takdir Yüksek Daire'nindir" mütalaasını sunarak Anayasa Mahkemesi kararına uymamıştı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymamış ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ayrıca, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için TBMM Başkanlığı'na kararı göndermişti.