"Sütü, peyniri, yumurtayı lüks tüketim haline getirdiniz. Çocukların, sütünden, yumurtasından kestiğiniz vergileri ise Kur Korumalı Mevduat adı altında zenginlere pay ettiniz. Yandaşlarınız tonlarla götürürken halkın yaşamını ise grama bağladınız" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi ve 2023 Yılı Bütçe Teklifi görüşülmeye başlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ile Pervin Buldan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Genel Kurul’da görüşmeleri takip ediyor. HDP Grubu adına toplamda 70 dakika olan konuşma süresini Eş Genel Başkanlar Buldan ve Mithat Sancar kullandı. 

İlk olarak kürsüye Pervin Buldan çıktı. Buldan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“DEMİRTAŞ, KIŞANAK, TUNCEL, BALUKEN"

 Demokratik siyasi mücadelemizin onuru olan Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Sabahat Tuncel, Gülten Kışanak, Leyla Güven, İdris Baluken, Ayla Akat Aka başta olmak üzere cezaevlerindeki tüm arkadaşlarımıza; yine Gezi’de tutuklu bulunan tüm yoldaşlarımıza selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Erkek, despotik rejimlere karşı dünyanın her yerinde ‘Jin, jiyan, azadi’ (Kürtçe: Kadın, yaşam, özgürlük) diyerek her şeyin bir saç teline bağlı olduğunu gösteren tüm kadınları ve mücadelelerini saygıyla selamlıyorum.

BU MİLYONLARIN EMEK VE BİRİKİMİNİ, İKTİDARIN HİZMETİNE SOKAN BİR BÜTÇEDİR

Müzakereden ve katılımdan uzak, ben yaptım, oldu anlayışı ile hazırlanan bir AKP-MHP bütçesi ile karşı karşıyayız. Bu milyonların emek ve birikimini, iktidarın hizmetine sokan bir bütçedir. Sorunları ve çözümü ret ve inkâr bütçesidir. Halkın sofrasındaki ekmeği küçültme ve yoksulluğu, adaletsizliği, eşitsizliği büyütme bütçesidir. Bütçede sosyal adalet, sosyal devlet, refah ve huzur yoktur. Yoksullar, kadınlar, emekçiler, üreticiler, çiftçiler, esnaflar, çocuklar ve engelliler yoktur. Şunu da iyi bilin ki bu bütçe aynı zamanda talan döneminin de bitiş ve kapanış bütçesidir.

ÇOĞUNLUKTA OLABİLİRSİNİZ AMA UNUTMAYIN, ASIL ÇOĞUNLUK DIŞARIDADIR

Halkın ve çözümün bütçesinin yapılacağı yeni bir dönem çok yakında başlayacaktır. Bütçeyi geçirmek için çoğunlukta olabilirsiniz ama unutmayın, asıl çoğunluk dışarıdadır. Bu zulüm düzeninden bir an önce kurtulmak isteyen milyonlardır. İşte onların sesi de gücü de sözü de bu kürsüdedir. Halkların Demokratik Partisi’ndedir.

KUVVETLER AYRILIĞINI KALDIRDINIZ. YERİNE, YÜRÜTME, SAKLAMA, AKLAMA SİSTEMİNİ KURDUNUZ

Ekonomide Türkiye’yi uçuracaktınız. Evet kendi rant ekonominizi uçurdunuz. Ülkeyi ise uçurumdan aşağıya attınız. Yere çakılmasına neden oldunuz. Şimdi asıl çakılma sırası sizdedir, sandıklarda kesinlikle çakılacaksınız. Türkiye’nin yaşadığı çoklu krizlerin sebebi tabi ki iktidar açıklayamayacak bir durumdadır ama biz bugün bunu tek tek açıklayacağız. Yasama, yürütme, yargı; kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırdınız. Yerine, yürütme, saklama, aklama sistemini kurdunuz. Meclis’in denetim yetkisini elinden aldınız, yeni bir vesayet rejimi kurdunuz. Talimatlı bir yargı düzeni kurdunuz. Hukuksuz yargı aracılığıyla demokratik siyasete ve topluma karşı bir darbe mekanizması kurdunuz. Kolluk güçlerini, siyasetinizin destek gücü haline getirdiniz. Yolsuzlukları merkezden yerele kadar tüm kurumlara yaydınız. Sayıştay’ın yolsuzluk raporlarını uç uca eklersek buradan sarayınıza yol olur.

KÜRT DÜŞMANI KAYYUMLARINIZI DA TARİHİN VE SİYASETİN ÇÖPLÜĞÜNE GÖNDERECEĞİMİZ GÜNLER ÇOK YAKIN

Kayyum darbesi ile seçim sonuçlarını ortadan kaldırdınız. Çünkü politikanız darbecilerden farklı değildir. Belediyelerimizi yolsuzluk çukurunu batıran kayyumlarınız Kürt halkının anadiline, kültürel değerlerini her gün saldırmaktadır.  Bugüne kadar Kürt halkının değerlerine saldıran hiç kimse ihya olmamıştır. Hiç merak etmeyin o Kürt düşmanı kayyumlarınızı da tarihin ve siyasetin çöplüğüne göndereceğimiz günler çok yakın.

TALAN POLİTİKANIZ, EKOLOJİ MÜCADELESİ KARŞISINDA KESİNLİKLE YENİLECEKTİR

Sansür yasası çıkarttınız. Gazetecileri tutukladınız. Çünkü hakikate karşısınız. Ama gerçekleri asla karartamayacaksınız. Tarihin, toplumun ve siyasetin hafızası yaptığınız her şeyi karşınıza çıkaracaktır. Kazdağı’ndan İkizdere ve Cudi’ye varıncaya kadar dereleri, vadileri, ormanları yandaş şirketlerinize talan ettirdiniz. Çünkü doğa düşmanısınız. Ama unutmayın talan politikanız, ekoloji mücadelesi karşısında kesinlikle yenilecektir. Her sıkıştırdığınızda çatışmacı siyasete sarıldınız, çünkü Kürt düşmanısınız. Ama Kürt halkı bugüne değin asla geri atmadı, bundan sonra da atmayacaktır.

AYM VE AİHM KARARLARINI TANIMIYORUM DİYEREK HUKUKSUZLUKTA DÜNYA LİDERİ OLDUNUZ

Türkiye’yi demokrasi, insan hakları, demokrasi, hukuk ve basın özgürlüğünden uluslararası endekslerde en kötü sıralara yerleştirmeyi başardınız. AYM ve AİHM kararlarını tanımıyorum diyerek hukuksuzlukta dünya lideri oldunuz. Ne kadar övünseniz azdır. Mezhepçi, Kürt ve barış karşıtı dış politikanızda da durum farklı değildir. İlkesiz, tutarsız, iç barışı sağlamamış dış politikanız ile vezir olacağınızı sandınız, ama dünyaya rezil oldunuz. HDP’yi dinleseydiniz, uyarılarımızı dikkate alsaydınız dış politikada biraz vizyon sahibi olurdunuz. Yanlışların içine düşmezdiniz. İşte tüm bu politikalarınızla ülkeyi ve toplumu uçurumdan aşağıya sürüklediniz.

YANDAŞLARINIZIN BESLENME ÇANTASINDA YOK YOKTUR AMA ÇOCUKLAR OKULA AÇ GİTMEKTEDİR

Çocuklar bugün beslenme çantasında sadece kuru bir ekmekle okula gitmek zorunda bırakılıyorsa bunun sebebi yandaşlarınızın, beşli çetenizin, ihalelerle, rüşvetle, çifter maaşlarla doldurulduğu çantalardadır. Yandaşlarınızın beslenme çantasında yok yoktur ama çocuklar okula aç gitmektedir. Sütü, peyniri, yumurtayı lüks tüketim haline getirdiniz. Çocukların, sütünden, yumurtasından kestiğiniz vergileri ise Kur Korumalı Mevduat adı altında zenginlere pay ettiniz. Yandaşlarınız tonlarla götürürken halkın yaşamını ise grama bağladınız. Yoksulun sofrasındaki soğanı da elinden aldınız. Kış geldi, sobalar, kombiler yanmıyor, çünkü halkın cebini yaktınız.

BUYURUN ASGARİ ÜCRETİ HDP’NİN TEKLİFİ OLAN 12 BİN 500 TL YAPALIM

Durmadan çıkıp ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyorsunuz. O halde buyurun asgari ücreti HDP’nin teklifi olan 12 bin 500 TL yapalım. Ama yapmayacağınızı, yapamayacağınızı biliyoruz. Çünkü siz ancak halktan toplamayı bilirsiniz. 2023’te toplayacağınız vergi 3 trilyon 200 milyon TL’dir. Belli ki satacak başka bir şey bırakmadınız. Vatandaşa bir kez daha yüklenme yolunu seçtiniz.

YENİYİ, EN BAŞTAN KURMAYI TAAHHÜT EDİYORUZ

Ne restorasyon ne statüko. Yeniyi, en baştan kurmayı taahhüt ediyoruz. İşte bu HDP’nin üçüncü yol siyaseti ve mücadelesidir. Üçüncü yol, her rengin, düşüncenin, kimliğin demokratik bir yaşam ve inşa için yürüttüğü ortak yoldur. Değişim isteyen herkesi bu yolu büyütmeye çağırdığımı bir kez daha belirtmek isterim. Kürt’ün de Alevi’nin de tüm kimlik ve inançların da eşit yurttaşlık haklarına sahip olduğu hak temelli yeni bir toplumsal sözleşme ile demokratik cumhuriyetin kapısını hep birlikte açabiliriz. Buna gücümüz var. Bu kapıyı açacak güç ve siyasal irade HDP ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesinde mevcut. Bu nedenle bizler, saldırıların odağındayız.

SEÇİM GECESİ DİYELİM Kİ KADINLAR KAZANDI

Gelin İstanbul Sözleşmesi için yürüttüğümüz ortak mücadeleyi, kadınların yöneteceği bir ülke için en büyük mücadele sözleşmesine hep birlikte dönüştürelim. Seçim gecesi diyelim ki kadınlar kazandı, kadınlar büyük kazandı. Sevgili gençler, ikinci ve genç yüzyıl sizleri beklemektedir. Anahtar sizlerin elindedir. Köhnemiş siyaset dönemini kapatarak genç siyaseti ülkenin yönetimini hâkim kılacak güç sizlersiniz. Gelin birlikte değiştirelim, dönüştürelim. Gençlerin yönettiği bir düzeni hep birlikte yaratalım.”