HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Cumhurbaşkanı adayları üzerine “Tutum belgemizde ortaya koyduğumuz ilkeleri kabul edecek olan bir adayla görüşür, müzakere ederiz. Şahsiyet üzerinden, kimlik üzerinden bir değerlendirme yapmıyoruz. Türkiye’yi krizlerden çıkaracak ilkeler üzerinden hareket edilmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Pervin Buldan, Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın sorularını yanıtladı.

Partisinin Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi ve CHP’ye yaptığı ziyaretlerin olumlu geçtiğini belirten Buldan yeni yılda bir erken seçim önergesi verileceğini söyledi:

“Bu konuyu parlamentoda muhalefet içerisinde çoğunluğu olan parti olduğu için ağırlıklı olarak CHP’yle istişare ettik. İYİ Parti’nin de görüşü önemli. Ancak bu konuyu CHP onlarla istişare edecek. Biz grup başkanvekillerimizi bu konuda görevlendirdik. HDP’den Meral Danış Beştaş CHP’den Özgür Özel görüşmede vardı. Uygun bir zamanda en azından bu önergeyi Meclis’e sunma konusunda bizleri, genel başkanları, eş başkanları bilgilendirecekler.

4 Ocak’tan sonra evet. Bu görüşmeler grup başkanvekilleri arasında devam edecek. Uygun bir zaman tespit edecekler ve bu önergeyi sunacaklar. Önerge Anayasa Komisyonu’na gidecek. Önergeler ayrı ayrı verilmişse birleştirilme ihtimali çok yüksek ama ortak verilmişse komisyondan geçip genel kurula gelme ihtimali var.”

"DEMOKRASİ TUTUM BELGESİ"Nİ KABUL EDECEK BİR  ADAYI DESTEKLEYECEKLER

Buldan ayrıca, Cumhurbaşkanlığı adayları için geçtiğimiz aylarda açıkladıkları “Demokrasi tutum belgesi”ni kabul edecek olan bir adayı destekleyeceklerini söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı seçimi için elbette ki bir tutum belgemiz var. Bu tutum belgemizi açıkladığımız zaman zaten şunu söylemiştik. Tutum belgemizde ortaya koyduğumuz ilkeleri kabul edecek olan bir adayla tabi ki görüşür, müzakere ederiz. Ancak şu an itibariyle böyle bir şey zaten mevcut değil. Şahsiyet üzerinden, kimlik üzerinden bir değerlendirme yapmıyoruz. Türkiye’yi krizlerden çıkaracak ilkeler üzerinden hareket edilmesi gerektiğini söylüyoruz.”

Buldan ayrıca, Ocak ayı içerisinde mecliste erken seçim önergesinin verileceğini de açıkladı.