Sanat Meclisi'nin çağrısıyla müzisyenler, tiyatro sanatçıları, ses sanatçıları, pandemi gerekçesiyle yasaklanan çalıştıkları alanların tekrar açılması talebiyle İstanbul'da basın açıklaması düzenledi.

HABER: Fatoş Erdoğan
Sanat Meclisi'nin çağrısıyla müzisyenler, tiyatro sanatçıları, ses sanatçıları, pandemi gerekçesiyle yasaklanan çalıştıkları alanların tekrar açılması talebiyle Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, "Pandemi sürecinde, işlerini kaybeden sahne sanatçıları için hiçbir iyileştirme ve çözüm üretilmedi. Biz kimseden hiçbir şey dilenmiyoruz" ifadelerine yer verildi.

"SANAT YAŞAMIMIZA ANLAM VE DEĞER KATAR"

Ortak basın metnini Sanat Meclisi adına sanatçılar Ayla Yılmaz ve Serhat Raşa okudu. Basın açıklamasının tamamı şu şekilde: "Biz bu ülkenin sanat insanlarıyız. Kimimiz saz çalar, kimimiz şarkı söyler, kimimiz resim, heykel yapar, kimimiz sahnede rol oynar, kimimiz film kimimiz fotoğraf çeker. Kimimiz dans eder, kimimiz șir öykü roman yazarız. Sanat, yaşamı insanileştiren bir olgudur. Sanat, yaşamımıza anlam ve değer katar. Daha güzel bir dünyanın mümkün olduğunu gösterir ve değişmesi için ilham kaynağımız olur."

"YETER ÖLÜYORUZ' DİYE FERYAT ETTİK DUYAN OLMADI"

"Dünyada ve ülkemizde çok büyük bir salgın hastalık dönemi yaşandı ve halen yaşanmaya devam ediyor. Bundan 16 ay önce salgın başlarken ülkemizi yönetenlerin ilk işi sanat alanlarını kapatmak oldu. Bizler de o tarihten bu yana para kazanamaz, hayati ödemelerimizi yapamaz olduk. Ülkemizi yönetenler o tarihten bu yana bize destek olacakları konusunda sözler verdiler. Bize "bekleyin " dediler. "Biz size çareler var edeceğiz" dediler. Bizler beklemeye koyulduk. Hayat zordu. Ailemizi geçindirmek çocuklarımızı doyurmak, kira ve faturalarımızı ödemek zorundaydık. Ama ülkeyi yönetenler durumumuzu her açıklamamıza cevapları "bekleyin" oldu. Biz bekliyorduk ama hayatın ödemeleri bizi beklemiyordu. Bir zaman sonra hacizler bindirmeye başladı üstümüze. "Yeter ölüyoruz" diye feryat etmeye başladık duyan olmadı."

"SONUNDA BIÇAK KEMİĞE DAYANDI"

"Müzik aletlerimizi, ev eşyalarımızı satarak yaşadık bir müddet. Sonunda bıçak kemiğe dayandı. Ülkeyi yönetenler sonunda birkaç ay önce bize ayda bin lira vererek "yaşayın" dediler. Bin lira ne ev kirasına yetti, ne eve gelen faturalara ne market harcamasına. Çaresiz kaldık. Ailesinin yüzüne bakamayan onlarca sanatçı arkadaşımız bu utançla yaşayamadı intihar etti."

"BU ÜLKELERİN SANATÇILARI YAŞAYAMAZ HALE GELDİ"

"Anayasa'da 64. Madde açıkça "Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur diye yazmasına rağmen bizler bu ülkenin sanatçıları, geçen kışı soğukta, yar-aç, yarı tok geçirdik. Şimdi yaz geldi. "Tamam" dedi yönetenler "normalleşiyoruz". Bir baktık her taraf açıldı ama sanat alanlarının kapıları hala kilitli. Artık bezdik yalanlardan, yalan vaatlerden. Bugün siz halkımızın önünde ülkeyi yönetenlere sesleniyoruz: "çalıştığımız alanların açın kapılarını. Biz kendi ekmeğimizi kendimiz kazanmak, kendi kaderimizi kendimiz çizmek istiyoruz. Ey sevgili halkımız! Biz sizin düğününüzde çaldık söyledik, sizin geldiğiniz tiyatroda oynadık, sizler için filmler, fotoğraflar çektik. Dans ettik, resim çizdik, heykel yaptık. Șiirler öyküler romanlar yazdık. Şimdi sizin desteğinizi istiyoruz. Bu ülkenin sanatçıları yaşayamaz hale geldi. Bize elinizi, sesinizi desteğinizi verir misiniz?" https://twitter.com/dokuz8haber/status/1402603097512460293

"SAHNELERİMİZ 16 AYDIR KAPALI"

Konuya dair konuşan Orta Direk tiyatrosu oyuncuları, "Biz Orta Direk tiyatrosu Sanat Meclisi'nin bileşeni olarak toplandık. Müzisyenler enstrümanları ile biz de bizim enstrümanız olan kostümlerimizle katıldık. Sahnelerimiz 16 aydır kapalı ve tiyatrocular gerçekten zor durumda yardıma muhtaç duruma geldi. Tiyatro devletin temel taşlarından birisi olması gerektiğini, bunun farkına varılması gerektiğini haykırmak için buradayız" diyerek devletin destek vermemesine tepki gösterdi.

"BİZ MEKANLARIMIZ AÇILSIN İSTİYORUZ, YETER ARTIK"

"Pandemi sürecinde yaşadığımız şeyler belli aslında sanatçıların tüm alanları kapandı" diyen sanatçı Gül Şimşek, "Müzik, sinema, tiyatro olmak üzere tüm salonlar kapandı. Bizleri düşünen soran yok. Asgari ihtiyaçlarımızı bile karşılayacak durumu olmayan, geliri olmayan sanatçılar ölüme terk edildiler. Bu durumu yaratanlar bizi yönetenler sanıyorum kendi ideolojilerini halka empoze edebilmek için bunu yapıyorlar. Açılsın istiyoruz biz destek istemiyoruz üç beş kuruşla idare etmemizi istiyorlar bizim devam eden bir çok giderimiz var üç kuruş verilen yardımla olacak bir şey değil. Biz mekanlarımız açılsın istiyoruz. Yeter artık" diye konuştu.

"SAĞIR SULTANLAR SESİMİZİ DUYMUYORLAR"

Halk Ozanı Hasan Papur ise, "Sağır sultanlar sesimizi duymuyorlar. Müzik biterse yaşam biter. Lebaleb kongreler oluyor biz açık havada konser verebiliriz bunu talep ediyoruz biz sadaka istemiyoruz" diyerek isyan etti. Açıklama sonrası sanatçılar alkışlarla protesto gerçekleştirerek eylemi sonlandırdı.