Brezilya'nın Belem kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 30. Taraflar Konferansı'nda (COP30) bir grup yerli, toprak haklarını savunmak ve Amazonlar'daki petrol arama faaliyetlerini protesto etmek amacıyla gösteri düzenledi.
Yerel basındaki haberlere göre, geleneksel kıyafetler giyen ve "Ormanlarımız ve topraklarımız satılık değil" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, BM İklim Zirvesi'nin yapıldığı salonun girişinde toplandı. Toprak haklarını savunan, yaşam alanlarının korunmasını talep eden ve fosil yakıt genişlemesine karşı çıkan grup, "Milyarderleri vergilendirin" sloganları atarak iklim krizini derinleştiren ekonomik eşitsizliklere dikkati çekti.
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva yönetiminin Amazon Nehri'nde yürüttüğü petrol arama faaliyetlerine de tepki gösteren kalabalık, "Lula hükümeti utan! Sondaj çalışmalarıyla çevreyi yok ediyorsunuz" şeklinde sloganlar attı.
GÖSTERİCİLER VE GÜVENLİK ARASINDA ARBEDE
Protestocular ile BM güvenlik görevlileri arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Brezilya basınına göre, olayda iki güvenlik görevlisi yaralandı ve güvenlik ekibi protestocuların taşıdığı bazı sopalara el koydu.
Belem kentinin Amazon Ormanları'na açılan kapısı olarak bilinmesi nedeniyle "Amazon COP'u" olarak da adlandırılan zirvede, dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanlarının korunmasının iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik kaybıyla mücadeleye katkısı vurgulanacak. Paris Anlaşması'nın 10. yılında düzenlenen ve yaklaşık iki hafta sürecek müzakerelerde yeni ulusal katkı beyanları, iklim finansmanı ve ormansızlaşmanın durdurulması gibi konular ana gündem maddeleri arasında yer alıyor.





