Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından iki yıl önce başlatılan lavanta üretimi çalışmalarında hasat başladı. Gıda, kozmetik ve ilaç sektörü gibi birçok alanda kullanılan lavanta bitkisinin hasadı, yaklaşık bir ay sürecek.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kentin tarım ekonomisinin katma değerli ürünlerle geliştirilmesi, alternatif ve üreticiye yüksek kazanç sağlayacak ürünlerin üretilmesine teşvik edilmesi amacıyla projeler geliştirmeye devam edildiğini kaydederek belediye tarafından başlatılan Tarımsal Kalkınma Hamlesi çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 2020 yılının Kasım ayında 20 bin adet lavanta dikilmesinden sonra ilk hasat geçen yıl yapılmıştı. Bitkinin bir kısmı lavanta keseleri ve demetleri olarak hazırlandıktan sonra 210 kilogramlık kısmı da bitki distilasyonu ünitesinde sıkılarak yaklaşık 4,5 litre yağ  ve 160 litre hidrosol (lavanta suyu) elde edilmişti.

Bu yıl baharın gelmesiyle birlikte bahçedeki lavanta bitkilerinin gerekli temizlik ve bakımı yapıldıktan sonra 200 kilogram kadar lavanta hasadı yapıldı. Hasadı yapılan bitkiden, distilasyon ünitesindeki işlemler sonrasında yaklaşık 3 litre yağ elde edilirken, 120 litre de hidrosol elde edildi.

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, ilerleyen günlerde müdürlüğe yeni bir distilasyon ünitesinin geleceği ve yağ ile hidrosol alımlarının bu araç ile sağlanacağını bildirdi. Müdürlük tarafından, elde edilen lavanta ürünlerinden hiçbir ticari faaliyet güdülmediğinin ve ürünlerin belediye bünyesinde tarımsal faaliyetlerle ilgili düzenlenen etkinliklerde, misafirlere hediye edildiğine dikkat çekildi.

Önümüzdeki günlerde devam edecek olan lavanta bitkisi hasadını İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu’nda düzenlenecek olan 2’nci Gençlik ve Tarım Kampı’na katılan öğrenciler de izleme fırsatı bulacak. Etrim Bölgesi’nde 52 dönümlük arazide uygun koşullarda, gençliğin tarıma ilgisini çekmek ve gençleri teşvik etmek amacı ile bu yıl 2’nci Gençlik Tarım Kampı, beş dönem halinde yürütülürken; 17 Temmuz 2022’den itibaren de 3’üncü grup öğrencileri  de tarım arazisinde yapılan çalışmaları gözlemleme fırsatı bulacak.