Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı (UNDP) Maraş merkezli depremlerin ardından ülkede hasar alan yapılar, bu sebeple evsiz kalan kişiler ve oluşan enkaz hakkında tahminlerini paylaştı. 

UNDP’nin tahminlerine göre, Maraş depremlerinin ardından yaklaşık 1,5 milyon kişi evsiz kaldı. Depremlerde 520 bin daireli 160 bini aşkın binanın yıkıldığını ya da ağır hasar gördüğünü bildiren UNDP, 500 bin yeni konut inşasına ihtiyaç olduğunu belirtti. İnşa edilmesi planlanan 200 bin konut ve 70 bin köy evinin maliyetinin ise 15 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 

UNDP'den yapılan açıklamada, BM'nin geçen hafta uluslararası topluma yaptığı 1 milyar dolarlık yardım çağrısına atıfta bulunularak, bu miktarın 113,5 milyon dolarlık bölümünün Kalkınma Programı'nın talebi olduğu ve ağırlıklı olarak enkazların kaldırılmasında kullanılacağı ifade edildi. Depremlerin 116 milyon ila 210 milyon tonluk enkaza yol açtığı tahminini de dile getiren UNDP, karşılaştırıldığında 1999 yılındaki Marmara depremindeki enkazın 13 milyon ton dolayında olduğunu hatırlattı. Bu ise Türkiye'deki son depremlerin yarattığı enkazın 1999 Marmara depreminde meydana gelenin yaklaşık 10 katı olduğu anlamına geliyor.