TRABLUS (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Libya'da hala 15 milyon metrekareden fazla alanın patlayıcı maddelerle kirlenmiş durumda olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), "4 Nisan Uluslararası Mayın Farkındalık Günü" münasebetiyle yazılı açıklama yaptı.

Ülkedeki çatışmaların gerisinde bıraktığı patlayıcı kalıntıları nedeniyle 2022'de 14'ü çocuk 19 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, son 10 yıldaki çabalara rağmen Libya genelinde 15 milyon metrekareden fazla alanın patlayıcı maddeyle kirlenmiş durumda olduğu kaydedildi.

Çatışma kalıntılarının, eğitim, sağlık, kalkınma alanlarında güvenliğin sağlanmasını aksattığı; çatışmalar sona erdikten çok sonra bile ölüm ve yaralanmalara yol açabildiği, geçim kaynaklarına yönelik günlük bir tehdit oluşturduğu aktarıldı.

UNSMIL, 2022 yılında çalışılan ortaklarla ülkenin Trablus, Misrata, Bingazi ve Sirte vilayetlerinde 27 bin 400 patlayıcının imha edildiğini bildirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen BM Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily, güvenlik alanındaki reformlara ek olarak, mayınla mücadele kapsamındaki çabaların, Libya'nın barış ve istikrara yönelik yolculuğunda önemli bir unsur olduğunu ifade etti.

Yıllardır çatışmaların yaşandığı Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan 2019'da saldırı emri vermesiyle ülke yeniden şiddet sarmalına sürüklenmişti.

Hafter saflarındaki Rus güvenlik şirketi Wagner'e bağlı paralı askerlerin, Trablus'un güneyindeki sivil yerleşim bölgelerinden çekilirken çok sayıda mayın ve el yapımı patlayıcı tuzakladıkları ortaya çıkmıştı.