Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi ve BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı Abdoulaye Bathily, Libyalı taraflar arasında seçim yasaları konusunda anlaşma sağlanamaması halinde yeni bir krizin tetiklenebileceği uyarısında bulundu.

Bathily, BM Güvenlik Konseyi'nde Libya ve UNSMIL'e ilişkin gelişmelerin ele alındığı oturumda üye ülkeleri bilgilendirdi.

Başkanlık seçimleri, başkanlık ve meclis seçimleri arasındaki bağlantılar ile yeni hükümet kurulmasına ilişkin durumun "çok tartışmalı" olduğuna işaret eden Bathily, Libya'daki tüm taraflar arasında siyasi bir anlaşmasının öncelikli olduğunu kaydetti.

Bathily, "Libyalı taraflar arasında (seçim yasalarına ilişkin) anlaşma sağlanamazsa yeni bir kriz tetiklenebilir." uyarısında bulundu.

Bunun hem Libya halkı hem de bölge için "kasvetli" bir olasılık olduğuna dikkati çeken Bathily, karar vericiler arasındaki süregelen anlaşmazlığın çözülmesi ve Libya halkının çıkarlarının gözetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bathily tarafların başarılı seçimler için harekete geçirilmesi çağrısında bulundu.

- Ne olmuştu?

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisinin altışar üyesinden oluşan Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi, ülkede seçimlerin anayasal dayanağı kabul edilen Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. maddede değişiklik yapmak üzere Fas'ın kuzeybatısındaki Buznika kentinde bir süredir toplantılar düzenliyordu.

Komite üyelerinin Libya'da seçimlerin yapılmasının önünü açan yasaları 3 Haziran'da oy çokluğuyla kabul ettiği açıklanmıştı.

Buna karşın Devlet Yüksek Konseyinin 61 üyesinden 54'ü ile bazı Temsilciler Meclisi milletvekillerinin yanı sıra ülkenin en güçlü muhalefet partilerinden Adalet ve İnşa Partisi ile diğer bazı partiler, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda Fas'taki toplantıdan çıkan sonuçları kabul etmediklerini duyurmuştu.

Libya'da Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi tarafından 9 Haziran'da yapılan yazılı açıklamada, seçim kanunları taslağının üyelerce oy birliğiyle onaylandığı, nihai olduğu ve gelecek seçimlerin bu kanunlara uygun şekilde gerçekleştirileceği belirtilmişti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi, Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi tarafından onaylanan seçim kanunlarının BM Libya Özel Temsilcisi Bathily'e sunulduğunu duyurmuştu.