Haiti’deki duruma ilişkin açıklama yapan Hurtado, çeteler arası çatışmaların daha şiddetli ve sık hale geldiğini, başkent ve çevresindeki çeteler arası kontrol mücadelesinde halkın hedef alındığını söyledi.

BM verileri martın ikinci haftası itibarıyla, başkent Port-au Prince ve çevresinde meydana gelen şiddet olaylarında 531 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kişinin yaralandığını 277 kişinin de kaçırıldığını gösteriyor.

Sadece martın ilk iki haftasında çatışmalarda 208 kişinin öldüğü, 164’ten fazla kişinin yaralandığı ve 101 kişinin kaçırıldığını kaydeden Hurtado, çoğu kişinin sokaklarda ve evlerinde keskin nişancılar tarafından hedef alındığını belirtti.

Hurtado, cinsel şiddet olaylarında artış görüldüğünü ve çetelerin okul bölgelerinde çocukları kaçırarak ailelerini fidye vermeye zorladığını ifade etti.

Çatışmalar nedeniyle ülkede 160 binden fazla kişi yerinden edildi.

- Gıda güvensizliği artırıyor

Hurtado, çeteler arası mücadelenin ülkedeki gıda fiyatlarını ve gıda güvensizliğini artırdığını söyledi.(AA)

Cite Soleil gibi bölgelerde açlığın alarm verici seviyelere ulaştığını ifade eden Hurtado, Haiti halkının yarısından fazlasının yeterli gıdaya erişimi olmadığını belirtti.

Hurtado ayrıca kolluk kuvvetlerinin çetelere karşı güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, uluslararası toplumu, insan hakları normlarına uygun şekilde Haiti'ye "özel destek gücü" göndermeye çağırdı.

Haiti'deki toplumsal huzursuzluk; Temmuz 2021'deki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, yine aynı yıl ağustosta meydana gelen ve 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, insan kaçırma ve şiddetin artmasıyla son bir yılda önemli ölçüde derinleşti.

Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40'ı gıda yardımlarına bağımlıyken kronik hale gelen çete çatışmaları da yüzlerce kişinin ölümüne ve binlercesinin yerinden edilmesine yol açtı.