Tahıl Sevkiyatı Anlaşması İmza Töreni, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması İmza Töreni'nin yarın BM Genel Sekreteri Guterres'in katılımıyla yapılacağını duyurdu. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni, Ukrayna ve Rusya tarafları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımıyla yarın saat 16.30'da Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek."

ABD: ALKIŞLIYORUZ

ABD'den Beyaz Saray Sözcüsü ise İstanbul'da yapılacak Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza törenine ilişkin, "Savaş boyunca Rusya'nın ihracatları engellediğine bakıldığında Ukrayna'nın tarım ihracatlarının yeniden açılması konusunda gerçekçi olduğumuz kadar umutluyuz da" diye konuştu.

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, "Bu anlaşmayı memnuniyetle karşılarız. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres'in sıkı çalışmasını takdir ediyoruz. Türk müttefiklerimizin orada ortaya koyduğu gayretli çalışmaları alkışlıyoruz" dedi.

13 TEMMUZ ZİRVESİ

İstanbul'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ev sahipliğinde, Rusya, Ukrayna ve BM yetkililerinin de katıldığı tahıl koridoru zirvesi düzenlendi. Kalender Kasrı'nda bir araya gelen dörtlü heyetler 1,5 saat süren bir toplantıda talep ve şartları masaya koydu.

Toplantı sonrasında "Teknik konularda mutabakat sağlandı" diyen Akar, "Önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye'de toplanması konusunda fikir birliğine varıldı. Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak" ifadelerini kullanmıştı

BM VE TÜRKİYE TAHIL KONUSUNDA ARABULUCU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir anlaşmaya varma konusunda umutlu olduğunu ve görüşmelerin iyi gittiğini ifade etti. BM ve Türkiye, Ukrayna tahılını Karadeniz üzerinden ihracatını yeniden başlatmak ve Rusya’dan tahıl ve gübre sevkiyatlarını kolaylaştırmak için arabuluculuk yapıyor.

Her ikisi de büyük küresel buğday tedarikçileri olan Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılı ile başlayan savaş küresel gıda fiyatlarını artırdı ve uluslararası bir gıda krizine neden oldu. Savaş, nedeniyle Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden yaptığı tahıl ihracatı dururken, 20 milyon ton tahıl Odesa Limanı'ndaki silolarda mahsur kaldı.