Haber: Fatoş Erdoğan

TCDD’de yapılan sınavlarda BTS üyesi çalışanlar elinirken, cemaat ve tarikat bağlantısı olanlar yükseliyor. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), TCDD’de Mülakatlar yoluyla hukuksuzluk ve kayırmacılık yapılmasını Sirkeci Gar'ı önünde protesto etti. 

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, TCDD tarafından Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı kapsamında çeşitli unvanlarda yapılan yazılı ve sözlü sınavlarının sonucunda,  sendika üyelerinin mülakatlarda elendiğini belirterek, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği adı altında yandaşların atanmaları; kadroların liyakatsiz kişilerle doldurulmasına neden olmaktadır dedi. Sirkeci Gar'ı önünde yapılan basın açıklamasında bu hukuksuzluk ve kayırmacılık protesto edildi.

BTS, 19 Şubat tarihinde İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere 2 koldan Ankara’ya yürüyeceklerini ve 21 Şubat tarihinde Ankara’da TBMM önünde basın açıklaması ile TCDD yönetiminin hukuksuzluğunu ve ayrımcılığını protesto edeceklerini vurguladı.

"TCDD'de yapılan mülakat hukuksuzluğuna karşı yürüyoruz" yazılı dövizlerin açıldığı basın açıklamasına Haber-Sen, Tüm Bel-Sen, SEP ve çok sayıda TCDD çalışanı katıldı. BTS üyesi TCDD Çalışanları'nın Sirkeci Gar'ı önünde "Mülakatlar İptal Edilsin" çağrısıyla yaptığı basın açıklamasını BTS İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Harun Gökay okudu.

TCDD’de Mülakatlar Yoluyla Hukuksuzluk ve Kayırmacılık Sürüyor. Mülakatlar İptal Edilsin

  Sendikamızın örgütlü olduğu Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında (TCDD) yine yeni bir mülakat hukuksuzluğu ve ayrımcılığıyla karşı karşıyayız. TCDD tarafından Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı kapsamında çeşitli unvanlarda yapılan yazılı ve sözlü sınavlarının sonucunda, geçmişteki örneklerin bir benzeri yaşanarak sendikamız üyeleri mülakatlarda elenirken, yandaş sendika üyelerine yüksek puan verilerek sınavlarda kazanmaları sağlanmıştır. Bugüne kadar pek çok defa tanık olduğumuz bu ayrımcılığa ve hukuksuzluğa bir kez daha tanık olan bizler, mülakatlar sürecinde TCDD yöneticileri ile görüşerek geçmiş dönemlerde yaşanan uygulamaları hatırlatarak bir daha bu tür hukuksuzluklar ve ayrımcılıklar yaşanmaması gerektiğini belirtilmiş, kurum yöneticileri de kesin bir dille hukuksuzluğa ve ayrımcılığa neden olmayacaklarını belirtmişlerdi. Mülakat sonuçlarıyla gördük ki yine geçmiş mülakatlarda olduğu gibi kendilerine yakın “sendika”larla elele vererek göstermelik mülakatlarla Avukat, Bölge Kontrolörü, Büro Şefi, EKAY Kontrolörü, Gar Müdürü, İstasyon Şefi, Koruma Güvenlik Şefi, Mühendis, Programcı, Şube Müdürü, Trafik Kontrolörü ve Uzman unvanlarında yüzlerce çalışana unvanlar dağıtıldı.

Bilindiği üzere daha önce yapılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarında da benzer hukuksuzluklar ve ayrımcılıklar yaşanmış, sendikamız tarafından açılan davaların tamamında sınavlardaki hukuksuzluk tescil edilmiş, kimi sınavlar tümden iptal edilirken kimilerinde ise üyelerimizin mülakat sınavları iptal edilmiş ve bu sınavlar yenilenmiştir. Hukuksuzluk ve ayrımcılık Mahkeme kararlarıyla kesin bir şekilde ortaya çıkmasına, mülakatları usulüne uygun olarak yapması gerektiğine yer verilmesine rağmen aynı kayırmacılık ve hukuksuzluk sürdürülmüş, mahkemeyi kazanan üyelerimizin tamamı ikinci mülakatta da elenmiştir.

Mahkeme kararlarında yer verildiği üzere; Sınav Komisyonu tarafından mülakat sınavlarının kamerayla kaydedilmesi ve sınava katılanların verdikleri cevapların tutanak altına alınması gerekmekte iken bu işlemler yine yapılmamıştır. Açıklanan sonuçlarda sendikamız üyelerine sınavı kaybettikleri ve puanları tebliğ edilmekle birlikte kazananların mülakat sorularına verdikleri cevapların doğruluğunun ancak Komisyon tutanaklarıyla, hatta geçmişte mülakatlardaki hukuksuzlukları Mahkeme kararlarıyla kesinleşmiş olan TCDD yönetiminin bu tutanakların değiştirilmesi ihtimali de gözönünde bulundurularak kamera kayıtlarıyla belgelenmesi gerektiği ortadadır.

Sınavlarda düşük puan alan yandaş sendika üyelerinin kayrıldığı, diğer yandan sendikamız üyesi olmayan, başka sendika üyesi olan ya da hiçbir sendika üyesi olmayanlardan da; cemaat tarikat bağlantısı bulunmayan, bakan milletvekili yakını olmayanlar da bu mülakatlarda elenmişlerdir. Yani kısacası arkası ve dayısı olmayanların da hakkı yenmiştir. Haklarının yenildiği, mağdur edildikleri sınav sonuçlarından açıkça ortaya çıkmıştır.

Bu durum sendikamız üyelerine ve ötekilere yönelik ayrımcılığın açık göstergesidir. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği adı altında yandaşların atanmaları; kadroların liyakatsiz kişilerle doldurulmasına neden olmaktadır. Bu atamalar kuruma zarar vermekte, demiryolu güvenliğini tehlikeye atmakta, iş barışını bozmaktadır. Kuruma zarar veren ve iş barışını bozan bu uygulamalar karşısında hukuksal alanda verdiğimiz mücadele sonucunda haklılığımız teyid edilmekle birlikte bu kararlara rağmen TCDD yöneticilerinin hukuksuzluklarını ve ayrımcılıklarını ısrarla sürdürdüklerini görmekteyiz.

Biliyoruz ki Sendikamıza yönelik baskının, üyelerimize yönelik ayrımcı uygulamaların nedeni, BTS olarak bilimsel ve akılcı bir yönetim anlayışını, bu doğrultuda doğru bir ulaştırma politikasını ve bu politikaları liyakatla yerine getirecek kurum yönetici ve çalışanlarının olması gerektiğini ısrarla savunuyor olmamız, buna aykırı adım atıldığında da karşısında olmamızdır. Bizler TCDD yönetiminin bu hukuksuz ve ayrımcı uygulamalarına bugüne kadar sessiz kalmadığımız gibi bundan sonra da sessiz kalmayacağız. Bu kapsamda 19 Şubat tarihinde İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere 2 koldan Ankara’ya yürüyeceğiz. 21 Şubat tarihinde Ankara’da TBMM önünde yapacağımız basın açıklaması ile TCDD yönetiminin hukuksuzluğunu ve ayrımcılığını protesto edeceğiz. BTS olarak daha önce ifade ettiğimiz gibi; mülakatların kaldırılmasını, bu sağlanana kadar yazılı puanların aynısının mülakat puanı olarak verilmesini, yazılı sınav sorularını Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü ya da bağımsız ilgili kurumlar tarafından yapılması gerektiğini, bu sınavların adil, objektif ve bilimsel yöntemlere dayalı bir şekilde yapılması gerektiğini savunuyoruz. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarında yaşanan ayrımcılık ve hukuksuzluğun aracı olan TCDD’de yapılan bu mülakatların iptalini istiyoruz. Sendikamız üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak için her türlü mücadeleyi vereceğimiz bilinmelidir.