Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın tarafından 2013 yılında yazılıp, 2016 yılında güncellenen 272 sayfalık kitabın 70 sayfasının intihal içerdiği iddia edildi. Detayları raporun Yükseköğretim Kurulu'na gönderildiği ve CİMER üzerinden de şikayette bulunulduğu bildirildi.

Sözcü gazetesinden Ahmet Kaya'nın haberine göre  2016 yılında güncellenmiş 3. baskısı Seçkin Yayınevi tarafından bastırılan Yenilik Ekonomisi Kitabı, 4 bölümden oluşuyor.

Toplam 272 sayfa olan kitabın 1. Bölümünde 19, ikinci bölümünde 10, üçüncü bölümünde 32 ve son bölümünde ise 7 sayfada, 4 ayrı kaynaktan doğrudan alıntı yapılmak suretiyle 68 sayfalık intihal bulunduğu belirtildi.

Kitaplar, Özaydın'ın AKP'den Kahramanmaraş Milletvekilliği Aday Adaylığı öncesindeki soyadı olan Özsağır olarak yayımlandı.

4 KAYNAKTAN İNTİHAL

1.BÖLÜM: YENİLİK TEORİSİ (23-58 sayfalar): 1997 yılında Chris Freeman ve Luc Sote tarafından yazılmış olan Yenilik İktisadı Kitabı'nın 2003 yılında TÜBİTAK Yayınevi tarafından basılan “Chris Freeman ve Luc Soete, THE ECONOMİST OF INDUSTTRALINNOVA'nın Türkçe'ye çevrilen Yenilik İktisadı kitabından birebir doğrudan alıntılar yapıldı.

Aynı bölümde, Özaydın'ın daha önce Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi'nde yayınlanan ve Yenilik Ekonomisini öne çıkaran makalesinin de hiçbir kısmı değiştirilmeden birebir kopyalama yapılarak ve kaynak gösterilmeden kullanıldığı ortaya çıktı.

2. BÖLÜM: (63-138. Sayfalar) Yenilik Ekonomisinin Tanımı ve Yapısal Unsurları bölümünde, yine yukarıda belirtilen TÜBİTAK Yayınevi tarafından basılmış olan Prof. Dr. Ergün Türkcan “YENİLİK İKTİSADI” isimli çeviri kitabından bazı kısımlarda hiçbir değişiklik yapmadan birebir kopyalandığı, bazı yerlerde küçük dokunuşlarla doğrudan alıntılar yaptığı tespit edildi.

3. BÖLÜM: (139 – 202 sayfalar) Yenilik İçin Kamu Politikaları ve Yeniliğin Finansmanı bölümünde, 2011 yılında Ernest Young tarafından hazırlanan ‘100 Soruda ARGE-Teşvikleri' rehberinden kaynak göstermeksizin doğrudan yaklaşık 30 sayfa kopyalama yapıldığı görüldü.

4. BÖLÜM: (205-271 sayfalar)Yeniliğin Ölçülmesi Yenilik İklimi ve Türkiye'nin Yenilik Düzeyi bölümünde, 2012 Yılında TÜSİAD- Sabancı Üniversitesi ortaklığıyla düzenlenen Rekabet Forumu'nda Enver Selçuk Karahasan tarafından sunulan ‘İnovasyonun Ölçümünde Yeni Arayışlar' konulu çalışmasından, kaynak gösterilmeden doğrudan birebir alıntılar yapıldığı anlaşıldı.

ÖNSÖZÜNÜ NUMAN KURTULMUŞ'A YAZDIRMIŞ

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un makamını ziyareti sırasında koltuğunu vermesi nedeniyle eleştirilen Prof. Dr. Arif Özaydın'ın, 272 sayfadan oluşan ve yaklaşık 68 sayfası intihal olduğu ileri sürülen kitabının ‘Sunuş' bölümünü de Kurtulmuş'a yazdırdığı ortaya çıktı.