Haber: Fırat Bulut

28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimi yurtiçi oy kullanma işlemleri sabah 08.00 itibarıyla başladı. Oy kullanma işlemlerinin başlamasıyla Bingöl’de birçok sandıkta seçim usulsüzlüğü yapıldığına dair ihbarlar gelmeye başladı.

Bingöl’ün ve Türkiye’nin en büyük köyü olan Çavuşlar Köyünde oy verme işlemlerinin başlamasıyla birlikte çok sayıda seçim usulsüzlüğü yapıldı öğrenildi.

“KİMLİKLERE BAKILMADAN OY KULLANILIYOR”

Can güvenliği nedeniyle ismini vermek istemeyen köydeki bir müşahit usulsüzlüklere ilişkin şu bilgileri paylaştı: 

"1282 nolu sandıkta seçmenlerin kimliklerine bakılmadan oy kullandırılıyor. Bazı müşahit arkadaşların birkaç defa itirazlarına rağmen sandık başkanı da bir şey yapmıyor ya da yapamıyor. Kimliklere bakılmadan oy pusulaları veriliyor. Sabah köyde olmayan bazı seçmenler yerine oy kullanılmaya çalışılıyor. Başkan birkaç kişiyi fark etti engelledi. Farklı kimliklerle oy kullanmaya çalışıyorlar. Köyde olmayanlar yerine oy kullanılıyor.”

“CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK”

Köydeki muhalif partilerin müşahitlerinin can güvenliğini olmadığını söyleyen gönüllü “Az önce köy muhtarı gelerek itiraz eden müşavire müdahale etti. ‘Sen kimsin kimliğini göster. Neden itiraz ediyorsun. Bu köyden git’ gibi söylemlerle müşahit üzerinde baskı kurdu. Açıkçası burada ne sandık kurulu üyelerinin ne müşahitlerin ne gönüllülerin can güvenliği yok. Oyunu kullanan seçmenler sandık başında bekliyor. Bazı sınıflarda sandık güvenliği yok. Müşahitler köylülerin baskısıyla sandık çevresinden uzaklaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

“SANDIK BAŞKANI TUTANAĞA İMZA ATMADI KABİNE İKİŞER KİŞİ GİRİYOR”

Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı Hasbağlar Köyünde ise oy kabinlerine 2’şer kişi girildiği bildirildi. Hasbağlar köyünde görevli müşahit uyarmasına ve tutanak tutmasına rağmen sandık başkanı E., seçmenlere akrabalarının yardım edebileceğini söyledi. E., bu konuda YSK’ya danıştığını ve kendisine ‘engelli, yaşlı veya gözleri görmediğine kanaat getirilen seçmenlerin akrabasının da kabine girebileceğinin’ söylendiğini aktardı. Ancak usulsüzlük yapıldığını savunan müşahit bahse konu seçmenlerin oy kullanmaya engel herhangi bir özel durumlarının olmadığına dikkat çekti.

Usulsüz oy kullanımına karşı müşahit tarafından tutanak tutuldu ancak sandık başkanı ve kurul üyeleri tutanağa imza atmadı.