Polis memurlarına, 2011 yılında yapılan düzenleme ile 35 yaşından gün almış ve yapılan yazılı sınavda başarılı olmaları şartıyla ‘başpolis’ unvanı verilmişti. Ancak daha sonra başpolislik unvanı kaldırılmış, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan sınavlarda başarılı olan polis memurları komiser yardımcısı rütbesine terfi ettirilmişti.

ANKA Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye göre; bu süreçte bin 800 komiser yardımcısının başpolislik ve kıdemli başpolislik olarak görev yaptığı yıllar, komiser yardımcılığına geçtikten sonra terfi süresine sayılmadı.

Komiser yardımcıları şimdi, komiser olabilmek için başpolis ve kıdemli başpolis olarak görev yaptıkları yılların terfi süresine sayılmasını istiyor. ANKA’ya konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, konuya ilişkin şunları söyledi:

“2022 yılı şubat ayı itibarıyla Emniyet teşkilatında, komiser yardımcısı rütbesinde 11 bin 1, komiser rütbesinde 7 bin 236, başkomiser rütbesinde 637, emniyet amiri rütbesinde ise 486 personelin görev yaptığı biliniyor. Bu durum, Emniyet teşkilatının orta kademe amir ihtiyacını açık ve net bir şekilde ortaya koymaktadır. Halbuki başpolis memurları ve kıdemli başpolis memurları arasından komiser yardımcısı rütbesine terfi eden yaklaşık bin 800 personelin tamamı, meslekte en az 20 yılını tamamlamış; dolayısıyla mesleki disiplin, hiyerarşi, bilgi, beceri ve tecrübeye sahiplerdir. 20 yılın 10 yılını da başpolis memuru ve veya kıdemli başpolis memuru rütbesiyle geçirdiler ve kendilerine tevdi edilen birçok görevi amir sıfatıyla yerine getirmişlerdiler. Başpolislikte geçen sürelerin terfide etkili olması gerekiyor. Başpolisler, bu düzenlemenin teşkilat için bir kazanım olacağını belirtmekte ve yapılacak yeni düzenlemeyle bu konunun yasalaşmasını talep etmektedirler.”