ABD Başkanı, kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran Yüksek Mahkeme'yi eleştirdi. Biden, "Yüksek Mahkeme'nin kararı, anayasal bir yargı kararı değildi. Bu tamamen siyasi bir gücün eylemiydi" diye konuştu.

Kürtajın tekrar anayasal hak olarak tanınması için bir yasa tasarısı çağrısında bulunan Biden, "Kürtaj hakkını tekrar elde etmenin en hızlı yolu, masama gelir gelmez imzalayacağım bir yasadır" dedi.

KARARNAME

Biden'ın konuşmasının ardından imzaladığı kararname ile Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, kadınların kürtaj ilaçlarına erişimini korumak için adımlar atacak. Ayrıca hamileler ve düşük yapanlar için acil servis hizmetlerine erişimler düzenlenecek.

Biden, söz konusu kararname ile Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı'na doğum kontrol yöntemlerine erişim genişletilmesi ve doğum kontrol ilaçları ve danışmanlığına ücretsiz erişim için emir verecek.

TARTIŞILAN KÜRTAJ KARARI

ABD Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran'da ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe v Wade" (Roe, Wade'e karşı) kararını iptal etti. Karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken, bu konudaki kanunlar eyaletlerin inisiyatiflerine bırakıldı.