Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) üçü büyükşehir olmak üzere 48 belediyesine kayyım atanmasının üzerinden üç yıl geçti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne 2019 yılının ağustos ayında kayyım atanmıştı. Kayyım atamalarının 3’ncü yılında HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ile konuştuk.

BEŞTAŞ: KAYYIMLARIN İŞLEDİĞİ SUÇLAR ORTAYA ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR

Kayyım atamaların üçüncü yıl dönümüne ilişkin +Gerçek’e konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, hukuksuz bir şekilde atanan kayyımların meşrulaştırılamayacağını söyledi. İlk günden bu yana sokakta, halkta, esnafta ve bütün seçmenlerde tepkiyi görebildiklerini söyleyen Beştaş, geçen süre içinde kayyımların pek çok suç işlediğini ve bunların ortaya çıktığını söyledi: 

“Bu geçen üç  yıllık süre zarfında söylediğimiz her şey teker teker doğrulandı. Geçen dönem kayyımın yolsuzluklarını teşhir etmiştik. Bu dönem de halkın paralarının yandaşlara nasıl peşkeş çekildiği, kayyımların nasıl suçlar işlediği ortaya çıktı ve çıkmaya da devam ediyor. Bu durum süreklilik arz ediyor. Mardin ve Van’a atanan kayyımların, Erdoğan’ınmitingleri için bir sürü para harcıyor” .

‘HER GEÇEN GÜN GASPI ONAYLIYORLAR’

AKP iktidarının belediyenin gelirlerine el koyduğunu söyleyen Beştaş, yurttaşa hizmet edilmesi gereken belediyelerin sadece ihalelerde fazla para kazandırmaya çalışan bir sistem haline geldiğini söyledi. Beştaş,” Gasp, yolsuzluk dediğimiz mesele tam da budur. Bunu her geçen gün daha da ispatlıyorlar” dedi.

Yeni kayyım atamaların devam ettiğine dikkat çeken Beştaş, “Birçok merkezde yeni kaymakamlar, yeni valiler atanıyor. Sayıştay raporlarında geçen, tespit edilen usulsüzlüklerin soruşturulmadığı ama diğer yandan AKP’li belediye başkanlarının ceza alıp görevlerine devam ettiğine her gün tanıklık ediyoruz” şeklinde konuştu. “Kayyım sistemi top yekûn bir halk düşmanı sistemdir” diyen Beştaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kayyım sistemi, halk iradesini gasp eden ve demokrasinin temel hareket noktasına dinamit koyan bir sistem olarak önümüzde duruyor. Totaliter rejimin, tek adam rejiminin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor.

Kayyım, sadece belediye başkanlarının tutuklandığı, yerlerine kayyım atandığı yurttaşların problemi değildir. Kayyım, Türkiye’de 84 milyon
yurttaşın temel sorunudur. Çünkü demokles'in kılıcı gibi her an her yerde devreye sokulabilir” dedi.

‘KAYYIM MESELESİNE İSTANBUL DA KARŞI ÇIKMALI’ 

Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok belediye için kayyım tartışmalarının yürütüldüğünü söyleyen Beştaş, “Zulme, haksızlığa çıkmak için zulme uğrayanın siz olmanız gerekmiyor. Demokrasi mücadelesi veren herkes bunu çok iyi bilir. Türkiye’de demokrasinin dönüşü için herkesin el ele vermesi gerekiyor. Birlikte bu mücadeleyi yükseltmek
gerekiyor. Bu nedenle kayyım meselesinde de sadece Amed, Van, Siirt, Batman değil, Tekirdağ, İzmir, İstanbul Adana, Kayseri, Yozgat’ın da karşı çıkması gerekiyor” dedi.

“Çok minimal bir ölçü var, eğer halk iradesine saygı duyuyorsanız, halkın seçtiklerinin görevini yapmasını savunuyorsanız, bugün yıl dönümü olan
kayyım sistemine de karşı çıkmanız gerekiyor” diyen Beştaş, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Eğer halk arasında ayrım yapmıyorsanız, yurttaşların kimliklerine, inançlarına, dinlerine göre ayrım yapmıyorsanız, bu yapmak temel görev olarak önde duruyor.”