Haber/Sabri Kırdar

İşte raporda öne çıkan diğer maddeler...

2023 Ocak ayının ilk haftasında Antalya ilinin farklı merkez ilçelerden 52 Okul kantininde uyguladığımız anket sonuçları yoksulluğun ve açlığın geçtiğimiz yıla göre önemsenmesi gereken oranda arttığını göstermektedir.

52 Okulun kantin işletmecileri ile yüzyüze yapılan görüşme sonucunda sorduğumuz sorularla aşağıdaki tablo ortaya çıkmıştır. 

1-52 Okul kantininden verilen rakamların ortalamaları alındığında geçtiğimiz yıl bir kantinde 83 tost satılırken bu yıl 51 tost satılmaktadır.

2-Yine ortalama alınarak geçtiğimiz yıl 91 simit satılırken bu yıl 59 simit satılmaktadır.

3- Ortalamaya göre geçtiğimiz yıl 37 öğrenci kantine borç yazdırıyorken, bu yıl bu sayı 55 olmuştur.

4-Yine ankete katılan kantincilerin %80’i kantinde satılan toplam ürün sayısının geçen yıla göre azaldığını belirtmiş.  %10’u ise geçen yıla göre değişmediğini belirtmiştir.

5-%78 katılımcı okul dışından sağlıksız ama ucuz yiyecekleri alan öğrenci sayısında artış olduğunu belirtmiş.

6-Ankete katılan kantincilerin %74’ü kantinden yiyecek alan öğrencilerin yanında içecek alamama durumunun geçen yıla göre sayısının arttığını belirtmiş.

7-Öğrencilerin kantinden yiyecek alabilmek için aralarında para birleştirme durumunu geçen yıla göre değerlendiren kantincilerin %72 si sayının geçen yıla göre arttığını belirtmiş.

8-Geçen yıla göre kantinde satılan ürünlerin fiyatının %100 den fazla arttı diyenlerin oranı %42, %80-100 arası diyenlerin oranı %24 olmuştur.

9-Bu yıl kantinde hiç alışveriş yapmayan öğrencilerin oranı nedir şeklindeki bir soruya %52 katılımcı %50 den fazla, %22 katılımcı %40-50 arası şeklinde yanıt vermiştir.

Bu anket sonuçlarından da görüleceği gibi okullarda sağlıklı beslenme olarak değerlendirilmeyecek, sadece öğrencilerin açlığını giderebilecek ürünlerin satışında dahi geçtiğimiz yıla göre önemli düşüşler yaşanmıştır. Daha ucuz olduğu için okul dışından sağlıksız yiyecekleri satın alan öğrenci sayısında ise artış sözkonusu.  Yine para birleştirerek ortak yiyecek satın alan öğrencilerin sayısında artış sözkonusu. Okullarda öğrencilerin %50 den fazlası kantinden hiç alışveriş yapamıyor. Büyük bölümü evden yiyecek de getirmiyor ve günü yemek yemeden tamamlıyor.

Okul çağı öğrencilerin zihinsel ve bedensel gelişimlerinin önemli oranda tamamlandığı bir yaş grubunu kapsıyor. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye ihtiyaç duyulan bir dönem. Eğitim Sen olarak okuldaki her öğrencinin sağlıklı bir öğün yemek yiyebilmesi için uzun zamandır gündem oluşturmaya çalışıyoruz.  Beslenme yetersizliği, açlık eğitimde eşitlik ilkesini de ortadan kaldıran bir durumdur. Yaşanan bu vahim tabloyu iktidar kendi siyasal çıkarlarına uygun şekilde planlıyor. Oysa dünyanın birçok ülkesinde öğrencilerin gelişimleri de dikkate alınarak sağlıklı okul yemeği planlamaları bütçeden yeterli kaynak aktarılarak kalıcı olarak çözülmüş durumda. Okul çağındaki öğrencinin sağlıklı beslenmesini sağlamadan eğitimin başarısını artırmak olanaksızdır. Geçici bir çözüm olarak yerel yönetimlerin okullarda öğrencilerin beslenmesi için yapacakları çalışmalara engel olunmamalı. Merkezi yönetimle yerel yönetimler işbirliği içinde öğrencilerin açlık sorununu çözmelidir. Uzun vadede ise her öğrencinin okulda bir öğün sağlıklı yemek yemesi mutlaka sağlanmalıdır.

                                                                                                                                             

Kantin İletmecilerine Uygulanan anket analizi

1-45

2-  Kantinde bir günde satılan tost sayısını yıllara göre değerlendirdiğinizde yıllara göre günlük ortalama satış adetini yazınız?

Bu yıl ortalaması: 51,47

Geçen yıl ortalaması: 82,73

image-134

3-Kantinde Bir günde satılan simit sayısını yıllara göre değerlendirdiğinizde yıllara göre günlük ortalama satış adetini yazınız?

Bu yıl ortalama: 59,16

Geçen yıl ortalama: 90,51

4- Kantine borç yazdırarak alışveriş yapan toplam öğrenci sayısını yıllara göre değerlendirdiğinizde yıllık ortalama borç yazdıran öğrenci sayısı toplamını aşağıya yazınız.

Bu yıl ortalama: 55,07

Geçen yıl ortalama: 37,02

5-196-227-218-249-1810-22