Parlamentoda temsil edilen bütün partilerin oy birliği ile soykırımı tanıyan tasarının kabul edilmesi bekleniyor.

Belçika Parlamentosu, söz konusu tasarıyı kabul etmesi durumunda Hollanda ile birlikte Ezidi katliamı soykırım olarak niteleyen ikinci parlamento olacak.

Geçtiğimiz aylarda parlamento Dış İlişkiler Komisyonu’nda soykırım yasa tasarısı oynanmış ve kabul edilmişti.

Jenoside Karşı Uluslararası Ezidi Kurumu Başkanı Hiso Hurmî, Belçika Parlamentosu’ndaki tasarının soykırım konusunda bugüne kadar hazırlanmış en iyi tasarı olduğunu söyledi.

ŞENGAL KATLİAMI

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini saldırı düzenlemiş ve işgal etmişti. IŞİD binlerce Ezidi Kürt’ü öldürdü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi ise kaçırdı.

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Katliamın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yaparak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çabalıyor.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan “Ezidileri Kurtarma Ofisi” kuruldu. Bu ofis şu ana kadar kaçırılan 3 bin 509 kişiyi kurtarmayı başardı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.