Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında patlama meydana geldiği öğrenildi. Çok sayıda ambulans sevk edildi. Yer altında işçilerin olduğu bilgisi paylaşıldı.

Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde saat 18.45 sıralarında yeraltında patlama meydana geldi.

Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

VALİ ARSLAN: YER ALTINDA MAHSUR KALAN İŞÇİLER VAR

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, "Yer altında mahsur kalan işçiler var" açıklamasında bulundu. 

Bartın Valiliği'nden yapılan açıklamada, “Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.15 sıralarında -300 kotunda henüz nedeni olmayan bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekipler seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadeleri kullanıldı.

AMASRA BELEDİYE BAŞKANI: İÇERİDE 87 ARKADAŞIMIZ VAR

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise "Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor." dedi.

SOYLU VE DÖNMEZ AMASRA'YA GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e olay yerine gitme talimatı verdi.

BELEDİYE BAŞKANI: 14 İŞÇİ MADENDEN ÇIKARILDI

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, katıldığı canlı yayında “87 işçi yer altındaydı. 14 işçi madenden çıkarıldı” dedi.

AFAD: GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ

AFAD tarafından patlamanın ardından yapıla açıklamada şunlar kaydedildi:

"Geçmiş olsun Amasra! Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir.

Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz." 

BAĞIMSIZ MADEN İŞ: AMASRA'YA GİDİYORUZ

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, "Bartın'da Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda 300 metre kotta patlama meydana geldi. Vardiyada 90'a yakın işçinin olduğu bilgisi geldi. Genel merkezimiz olarak yola çıkıp bölgeye gidiyoruz. Her hangi bir can kaybı olmadan atlatılmasını diliyoruz." açıklamasında bulundu.

AFAD: PATLAMA TRAFODAN KAYNAKLI

AFAD sitesinden yapılan açıklamada patlamanın trafodan kaynaklandığı belirtildi.

"GÖZ GÖZÜ GÖRMEDİ"

Yer altından kendi imkanlarıyla çıktığını belirten bir işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

KILIÇDAROĞLU: MAHSUR KALAN İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN BİR AN ÖNCE KURTARILMASINI DİLİYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Amasra’daki maden ocağında yaşanan patlama sonucu yer altında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin bir an önce kurtarılmasını diliyorum. Dualarımız, can kaybının yaşanmaması için” dedi.

BAKAN SOYLU: 14 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen patlama sonucu 14 madencinin hayatını kaybettiğini ve 21 madencinin de hastane olduğunu duyurdu.

PATLAMANIN NEDENİ BELLİ OLDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, "İlk belirlemelere göre grizu patlaması oldu." dedi.

BARTIN VALİSİ: ŞUAN -300 KOTUNDA 44 KİŞİ, -350 KOTUNDA DA 5 KİŞİ VAR

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin "Şuan -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. İşçilerimizi kurtarma çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, TTK Amasra Müessesesi İşletmesinde medyana gelen patlama sonrası 74 arama kurtarma ekibinin çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı. Vali Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, patlamanın nedeninin henüz belli olmadığını belirtti. Kendilerine saat 18.15'te bilgi geldiğini ifade eden Arslan, "-300 kotunda, -250 kodunda 74 arama kurtarma ekibi arkadaşımız kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Şuan -300 kotunda 44 kişi, -350 kotunda da 5 kişi var. İşçilerimizi kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Şuan altıncı yaralımızı çıkarıyoruz. Bütün ekiplerimiz seferber oldu. TTK'nın uzman ekipleri, AFAD ekipleri seferber durumdalar. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez yoldalar, 1.5 saat sonra burada olacaklar" diye konuştu.

Bartın'da maden ocağındaki patlama sonrası bölgede kurtarma çalışmaları sürüyor. Sağlık ekipleri olay yerinde sedyeler hazır şekilde bekliyor.

"PATLAMANIN TRAFO KAYNAKLI OLDUĞU BİLGİSİ SEHVEN PAYLAŞILMIŞTIR"

AFAD, "Bartın ili Amasra ilçesinde TTK Genel Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir. Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşılması için AFAD ve tahlisiye ekipleri seferber edilmiştir." açıklamasında bulundu.

Patlamaya ilişkin açıklamada bulunan AFAD ayrıca, "Geçmiş olsun Amasra! Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir. Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz." dedi.

17 İŞÇİ YARALI OLARAK KURTARILDI

DHA Muhabiri Ayhan Acar, CNN Türk canlı yayınında "17'inci işçi de yaralı olarak çıkarıldı." açıklamasında bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın ilimizin Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağı patlaması ile ilgili süreci ve tüm kurumların katıldığı çalışmaların koordinasyonunu yakından takip etmektedir.

Maden ocağı patlaması sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla bölgeye intikal etmiştir.

3 BAKAN BÖLGEDE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Amasra'da patlamanın olduğu bölgeye gittiği bildirildi.

AMASRA BELEDİYE BAŞKANI: 6 İŞÇİ HAREKETSİZ DURUYOR

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, patlama sonrası baretlerdeki çipler üzerinden yapılan değerlendirmelerle 6 işçinin hareketsiz göründüğünü açıkladı. Çakır, "Göçükteki 87 madenciden 11'i çıkartıldı." dedi. 

VALİ ARSLAN, OCAKTAN ÇIKAN İŞÇİYLE GÖRÜŞTÜ

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne geldi. Vali Arslan, "Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir?" diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi. Patlamayı haber alan çalışanların yakınları ise maden ocağına geldi. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi. Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürdürülüyor.

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Amasra'da meydana gelen patlama nedeniyle Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

BAKAN BOZDAĞ: HADİSE BÜTÜN BOYUTLARIYLA SORUŞTURULACAKTIR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ ve salimen kurtarılması hepimizin en büyük dileğidir. Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır." dedi. 

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığı, Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde yeraltında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklamada bulundu. Devletin tüm kurumlarının kısa sürede harekete geçtiği belirtilerek, "Amasra Taşköprü İşletme Müessesesi Müdürlüğü’nde meydana gelen kazanın ardından olaya müdahale etmek amacıyla devletimiz tüm kurumları ile kısa sürede harekete geçmiş, bölgede gerekli çalışmaları yürütmeye başlamıştır. Olayın aydınlatılması ve nedeninin tespit edilmesine yönelik incelemeler devam ederken mahsur kalan maden işçilerimizin kurtarılması için çalışmalar ivedi bir şekilde sürdürülmektedir. Gerekli bilgiler, ilgili kurumlar tarafından düzenli olarak paylaşılmaktadır. Bu açıklamaların takip edilmesi, resmi makamların paylaştığı bilgiler dışındaki iddia ve spekülasyonlara itibar edilmemesi gerekmektedir" açıklaması yapıldı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Amasra'daki maden ocağında meydana gelen patlama haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. İşçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarılması için devletimiz tüm kurumları ve imkânlarıyla çalışmaktadır. Cenab-ı Hak ülkemizi ve milletimizi korusun.”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: “Bartın-Amasra’da maden ocağında bir patlama meydana geldiğini üzüntüyle öğrendim. Herhangi bir can kaybı yaşanmamasını ve tüm işçilerimizin sağ salim bir an evvel göçük altından tahliye edilmesini temenni ediyorum. Dualarımız maden emekçilerimiz için”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: “Amasra’da maden ocağında meydana gelen patlamayı üzüntü ile takip ediyoruz. Patlamada mahsur kalan madencilerimizin can kaybı olmadan kurtarılmasını temenni ediyor, yaralılarımıza acil şifa diliyorum.”

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay: “Geçmis olsun Amasra. Genel Başkan Yardımcımız Ahmet Akın başkanlığında Bartın Milletvekilimiz Aysu Bankoglu, Zonguldak Milletvekillerimiz Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz Kastamonu Milletvekilimiz Hasan Baltacı olay yerine hareket etmişlerdir. Temennimiz can kaybının olmaması”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ""Amasra’da yaşanan maden kazasında öncelikli ve acil görev yetkililerin bütün imkanları seferber ederek mahsur kalan madencilere ulaşmasıdır.""

İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan BAŞ: “Maden patlamasında yer altındaki emekçilerin bir an önce sağ salim çıkarılmasını diliyorum. Bartın Örgütümüzle birlikte takip ediyoruz. Bu yılın ilk dokuz ayında maalesef 1359 işçi hayatını kaybetti. Mücadelemiz emekçilerin insanca yaşaması için...”

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: “Bartın'da bir maden ocağında grizu patlaması meydana geldiğini öğrendim. Yaşadığımız acıların bir daha yaşanmaması duasıyla maden işçilerimizin bir an evvel kurtarılmasını diliyorum.”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır: “Bartın'ın Amasra ilçesinde, maden ocağında yaşanan patlamayı derin bir üzüntüyle öğrendim. Can kaybımızın yaşanmaması en büyük temennimiz. Yüce Allah maden emekçilerimizin yâr ve yardımcısı olsun.”

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu: “Trafodan kaynaklanan bir grizu patlaması olduğu söyleniyor. Patlamanın meydana geldiği -300 kotunda çalışan 47 işçinin 12’si salimen çıkartıldı. Kalan madenciler ekipler tarafından tahliye edilmekte. Bizler de Amasra yolundayız. 18.15’de Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Amasra’daki işletmesinde meydana gelen patlama sonrasında müdahale eden sağlık, AKUT ve itfaiye ekiplerinden iyi haberler bekliyoruz. Yetkililerle iletişim halinde Amasra yolundayız. Geçmiş olsun Amasra.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Geçmiş olsun Bartın Maden ocağında gerçekleşen patlama sonucu göçük altında kalan maden emekçilerimizin sağ salim kurtarılmasını temenni ediyorum. İBB olarak her türlü desteğe hazırız.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: “Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamayı endişeyle takip ediyorum. Temennimiz göçük altında kalan madencilerimizin durumunun iyi olması yönünde. Bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Her türlü ihtiyaç halinde vatandaşlarımızın yanındayız.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: “Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlama hepimizi derinden yaraladı. Maden ocağında mahsur kalan emekçilerimizin can kaybı olmadan kurtarılmasını temenni ediyorum. İtfaiye Arama Kurtarma personelimiz tam donanımlı kurtarma araçları ve teçhizatları ile hazır bekliyor. AFAD'ın talebi halinde derhal Amasra'ya doğru hareket edecekler.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YARIN BARTIN'A GİDECEK

Diyarbakır programını erteleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Bartın'a gidecek. 

FATİH SÖNMEZ: İLK BELİRLEMELERE GÖRE PATLAMA GRİZU KAYNAKLI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise madende kısmi göçükler olduğunu ve ilk belirlemelere göre patlamanın grizudan kaynaklandığını söyledi.

SOYLU: PATLAMADA ÖLEN İŞÇİ SAYISI 14’E YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bartın’ın Amasra ilçesindeki madende meydana gelen patlamada ölen işçi sayısının 14’e yükseldiğini açıkladı.

KOCA: 22 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanı Koca, Amasra'da maden ocağındaki patlamada 22 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralılardan 8'inin tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü açıkladı.

Ayrıntılar geliyor...