İstanbul Beşiktaş’ta 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yaptıkları açıklama ile herkesi barış için sorumluluk almaya davet eden Barış Anneleri, tülbentlerini yere fırlattı.

İstanbul Barış Anneleri İnsiyatifi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Anneler adına konuşan Behiye Duman, 20 yıldır savaşa karşı barış taleplerini yinelemekten hiç vazgeçmediklerini söyleyerek sözlerine başladı.

“ÇOK AĞIR TAHRİBATLAR YAŞANDI”

Duman, “Bu savaşta on binlerce insan öldü, yüz binlerce insan cezaevlerinde ağır uygulamalara maruz bırakıldı, milyonlarcası da yerinden yurdundan edildi. Hem Kürtler hem de Türkler için çok ağır tahribatlar yaşandı. İnsani trajedilerin yanında savaş ekonomisinin yaratığı ekonomik yıkım ve ahlaki çöküş her geçen gün artarak yaşanmaya devam ediyor. Her gün karşılaştığımız şiddet vakaları, tecavüz kültürü, işsizlik ve borç batağından intiharın eşiğinde insanlar, kim ne derse desin kesinlikle savaş politikasının doğal sonuçlarıdır” diye konuştu.

“DOLMABAHÇE MUTABAKATI UMUTTU”

Sorunu çözme iradesi gösterecek bir devletin henüz ortaya çıkmadığını kaydeden Duman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birlikte yaşadığımız coğrafyada savaş politikasında ve tekçi yönetimde ısrarın sonuçlarını hepimiz görüyoruz. Hiçbir sorun çözümsüz değildir. Ancak çözüm iradesi ortaya çıkmayınca her sorun kendi çözümünü dayatır. Bunun da insani sonuçları çok ağır olur ve yaşanır. Irak ve Suriye'de yaşananlar tam da budur” diye belirtti. Türkiye'de 2013-2015 yılları arasında çok farklı bir hava olduğuna işaret eden Duman, “Sayın Öcalan'ın 21 Mart 2013 Newroz'unda yaptığı tarihi çağrı ile başlayan süreç 28 Şubat 2015 tarihinde Dolmabahçe Mutabakatı ile çok önemli ve tarihi bir aşamayı yakaladı. Yüz yıldır ilk defa sorunun adi ile birlikte muhatabı açıkça zikredildi. Hepimizin açık tanıklığında hem devlet heyeti ile Sayın Öcalan hem de HDP heyeti ile hükümet heyetleri görüşmeler yaptı. İlk defa TBMM'de bu konuda bir yasa düzenlendi ve ilk defa heyetlerin görüşmesinin sonucu olarak Dolmabahçe'de mutabakat metni paylaşıldı. Şüphesiz sorunlar ve eksikler vardı ancak o dönemde yaşananların en kısa ifadeyle karşılığı ‘umut’tu.”

“SORUNUN ADI NETTİR, ÇÖZÜM ADRESİ DE BELLİDİR”

“Ülke ve toplum adım adım felaketlerle uçuruma doğru sürükleniyor” diyen Duman, şunları ekledi: “Bizler evlatlarımız ve halklarımız adına barış mücadelesi yürüten anneler olarak savaş dışında bir seçeneğin, demokratik barış seçeneğinin mümkün olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Sadece hükümete ve devlete değil, kendisini ülkenin yönetimi konusunda aday gören diğer tüm siyasi parti ve şahsiyetlere ve tüm kamuoyuna sesleniyoruz. Savaşa yol açan ve yüzyılı aşkın süredir devam eden.”

“HERKES SORUMLULUK ALMALI”

Duman, devamında “Kürt meselesinin çözümü konusunda Sayın Öcalan, 2 Mayıs 2019 tarihli avukat görüşmesinde 2013 Newroz'unda ifade ettiği İmralı duruşunu koruduğunu ve daha derinleşmiş ve netleşmiş bir kararlılıkta olduğunu açık bir şekilde ifade etmişti. Biz de amacımıza mutlaka ulaşacağımıza inandığımız barış mücadelemizde savaştan ve savaş politikalarının yol açtığı sorunlardan rahatsız olan herkesi sorumluluk almaya ve açıkça irade koymaya davet ediyoruz” diye seslendi.

TÜLBENTLERİNİ YERE ATTILAR

Barış Anneleri, açıklamadan ardından kavgalı iki taraf arasındaki düşmanlığın sona erip, barışın sağlanması adına yapılan eski bir gelenek olarak beyaz tülbentlerini yere fırlattı. Bir süre sonra tülbentlerini yerden geri alan anneler, tülbentleri bu kez 30 Ağustos nedeniyle meydana konulan ve üzerinde Atatürk’ün fotoğraflarının sergilendiği platformun direklerine astı.