Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Balyoz davasında Çetin Doğan, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç hakkında verilen beraat kararını bozdu.

Yargıtay'nın 7 kişi açısından bozduğu karar sonrası ilk duruşma bugün İstanbul Anadolu adliyesi  4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye bugün başlandı.

Çetin Doğan cezaevinden SEGBİS'le duruşmaya katıldı  tutuksuz yargılanan Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç mahkemede hazır bulundu Metin Yavuz Yalçın vefat ettiği için duruşmaya katılamadı.

Covid-19 önlemleri gerekçesiyle duruşmaya basın alınmadı.

Mahkeme,

- SEGBIS çözümün yaptırılmasına,

- Sanık Çetin Doğan müdafi Av. Hüseyin Ersöz ve Av. Emre Ozmen ile sanik Behzat Balta müdafi Av. Salim Şen in aynı dilekçeler ile CMK 308 maddesi kapsamında Yargıtay CBS ye yasada ön görülen itiraz kanun yoluna başvurulması talepli dilekçe verip sonrası 08/07/2021 tarihinde bir kısım dosya ile birlikte söz konusu dilekçelerin gönderildiği, Yargıtay Başsavcılığınca herhangi bir olum veya olumsuz değerlendirme olmadığı gözönüne alınarak iddia makamının başvurunun sonucunu derdest dava dosyasının sürecinin etkileme durumu karşısında bozma ilamına karşı beyanın bilahare bildirileceğine ilişkin görüşü sonrası 08/07/2021 tarihinde Yargıtay CBS ye dosya gönderme formu doldurularak gönderilen bir kısım dosyalara ekli CMK 308 e göre itiraz yetkisinin kullanılması talepli dilekçe akibetlerinin sorulmasına,

- 2 no.lu ara karara celse arası cevap verilmesi halinde cevabın içeriğine göre iddia makamından bozmaya karşı görüşünün yazılı olarak alınmasına,

- Görüşün yazılı olarak sunulması halinde sanıklara ve müdafilerine ayrı ayrı tebliğine,

-İddia makamının görüşü sonrası bozma konusunda taraflarında iddia makamının görüşüne dair beyanları alınarak mahkememizce bilahare karar verilmesine,

Bozmanın içeriği dikkate alındığında direnme veya bozmada belirtilen suç tipi ve vasfi itibariyle iki tür karar verilebileceği, bozmaya uyulması durumunda bozmanın bağlayıcılığı gereği olarak delil araştırması veya toplanması mevzu bahis olmayacağından bu celse dile gelen terditli ileri sürülmüş tevsi tahkikat taleplerinin reddine karar vererek duruşmayı 18 Şubat 2022 tarihine erteledi.

"BERAAT KARARINDA DİRENİLMESİ GEREKİYOR"

Duruşma sonrası açıklamada bulunan Av. Hüseyin Ersöz şunları söyledi: 

"Yargıtay'ın bozma kararı sonrası ilk duruşma bugün Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Müvekkilimiz Çetin Doğan 28 Şubat davası dolayısıyla tutuklu olduğu için SEGBİS'le bağlandı. Metin Yavuz Yalçın, bu süreçte vefat ettiği için duruşmaya katılamadı duruşma salonunda 5 sanık vardı. Pandemi nedeniyle basın mensupları duruşmaya alınmadı. 

Genel itibariyle her bozma kararı sonrasında olduğu gibi mahkemede avukatlar ve sanıklar söz alarak Yargıtay'ın bozma kararına karşı beyanlarını ifade ettiler.

Bu beyanlarda bizde aynı şekilde Yargıtay'ın bozma kararının hukuka aykırı olduğunu daha önce İstanbul Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilmiş olan beraat kararında direnilmesi gerektiğini ifade ettik.

Yargıtay'ın bozma kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ceza muhakemesi kanunun 308. Maddesinin göre düzenlenmiş bir itiraz başvurumuz var henüz bu dosyayla ilgili dönüş yapılmadığından dolayı duruşma savcısı bozma konusunda herhangi bir görüş bildiremeyeceğini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılacak bir itirazın duruşmaya etkisi olacağını bu sebepten dolayı da dosyanın dönmesinin beklenmesi gerektiğini belirtti. Mahkemenin bozma kararı sonrasinda daha önceki beraat kararınında direnmesi gerektiğini ifade ettik. Mahkeme heyeti duruşma savcısının talebi doğrultusunda duruşmayı 18 Şubat 2022 tarihine erteledi"

NE OLMUŞTU?

Kapatılan Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu tarafından bir bavul içinde firari savcılara teslim edilen  delillere dayanan Balyoz davası  kapsamında  424 kişinin ifadesi alınırken, 365 kişi hakkında bin 339 sayfalık iddianame düzenlenmiş, 237 kişiye ise verilen cezalar onaylanmıştı. Davanın kovuşturma aşamasında Albay Ali Tarık Akça yaşamını yitirirken, kumpasa karşı tepki gösteren Yarbay Ali Tatar ise kendi silahı ile intihar ederek yaşamına son vermişti. Davanın Yargıtay aşamasında ise Albay Halil Yıldız, Kurmay Albay Murat Özenalp ve Tuğamiral Cem Çakmak yaşamını yitirmişti. Öte yandan Balyoz davası kapsamında 10 binden fazla askerin çeşitli uygulamalarla sistem dışına çıkarıldığı belirtilmişti. Son olarak Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Balyoz davasında Çetin Doğan, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç hakkında verilen beraat kararını bozdu.