Haber: Atilla Yoğurtçu

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki 5 yılını şekillendirecek stratejik planın oluşturulmasına katkı sağlayacak ve kente yeni bir vizyon kazandıracak "Balıkesir Dönüşüm Kongresi"ni başlattı. Kongrenin açılışında konuşan Başkan Ahmet Akın, “31 Mart’ta oyunuzu verdiniz ve bizi bu kıymetli göreve getirdiniz. Buyurun şimdi; ‘SÖZ SİZDE’dir.” diyerek şehrin geleceğini tüm Balıkesirlilerle birlikte belirleyeceklerini vurguladı. 

Kent Laboratuvarı ve Ortak Akıl 

Balıkesir’in bütün yerel aktörleriyle ortak bir “kent laboratuvarı” oluşturularak yeni bir vizyon ve yönetim perspektifi sunmak amacıyla gerçekleştirilen kongre, Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek kongrenin ilk gününde, deprem risk analizinin ve dönüşümün nasıl olması gerektiğini belirlemek için akademisyenler, bilim insanları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık 1,500 gönüllü, şehrin temel sorunlarını masaya yatırarak çözümler üretti. Kongre süresince on farklı çalışma grubunda kentin temel sorunlarına yönelik çözüm önerileri konuşulacak. 

Kuvayı Milliye'nin Başkenti Balıkesir 

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, açılış konuşmasında Balıkesir’in milli mücadeledeki önemine dikkat çekerek, “Böyle bir kentte Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun üzerinden 100 yıl geçtikten sonra Balıkesir Dönüşüm Kongresi’ni düzenliyoruz. Bu onur yalnızca bu salonda bulunanların değil, bu onur ailem dediğim bütün Balıkesirlilerin.” dedi. 

Evde Bakım Hizmetleri 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyeciliği esas alarak 20 ilçede yatağa bağımlı ve özel gereksinimli bireyler için evde bakım hizmeti veriyor. Ev temizliği ve kişisel bakım hizmetlerini steril bir şekilde gerçekleştiren ekipler, vatandaşların memnuniyetiyle karşılanıyor. 

Yeni Bir Balıkesir Vizyonu 

Başkan Akın, Balıkesir’i rekabet gücü yüksek, dünyayla entegre olmuş, sürdürülebilir bir kalkınma anlayışına sahip, yaşam kalitesi her geçen gün artan bir şehir haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. “Balıkesir’in geleceğine bir tuğlayı da siz koyacaksınız.” diyerek vatandaşları sürece katılmaya davet etti. 

Siyasi ve Kentsel Dönüşüm 

Dönüşümün, refah, huzur ve özgürlük olduğunu vurgulayan Akın, “Kentsel dönüşüm binalara kat çıkmak değildir, daha fazla beton değildir. Bugün buraya asıl bunu konuşmak, yeni bir bakış açısı ortaya koymak için toplandık.” dedi. 

Sürdürülebilir Kalkınma Modeli 

Sürdürülebilir kalkınma modelini hayata geçireceklerini belirten Akın, “Balıkesir’imin bir dünya markası haline gelmesi, Türkiye’nin en çağdaş, en yaşanabilir kenti haline gelmesi için çalışacağız. Bu güç, bu enerji, bu vizyon Balıkesirlilerde var.” dedi. 

Kongrenin Akademik Boyutu 

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, kongrenin akademik değerine vurgu yaparak, üniversitenin her konuda destek vermeye hazır olduğunu ifade etti. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Balıkesir Dönüşüm Kongresi’nde ortaya konulacak fikirler, şehrimizin önünü açacak ve gelecek hedeflerimize yön verecek.” dedi. 

Gelecek Hedefleri 

Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, tarımla sanayinin iç içe geçtiği Balıkesir’de aile tipi işletmelerin korunması gerektiğini belirtti. Balıkesir’in deprem odaklı dönüşüm programlarına ve dijital dönüşüme de önem vermesi gerektiğini söyledi. 

Kongre, Balıkesir’in 2024-2029 dönemi stratejik planını belirlemede önemli bir adım olacak. Başkan Ahmet Akın, “Demokratik, katılımcı ve şeffaf bir şekilde yönetilen, yüksek yaşam kalitesine sahip, dünya ile rekabet eden, iklim değişikliğine ve afetlere karşı dirençli bir Balıkesir’in sözünü veriyorum.” dedi.