Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollandalı mevkidaşı Sigrid Kaag ile Ankara'da görüştü. Görüşme sonrasında Çavuşoğlu ve Kaag, ortak basın toplantısı düzenledi. 

"HAVALİMANI İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİMİZİ TALİBAN'A İLETTİK"

Kabil Havalimanı ile ilgili, "Uluslararası topluma güven verecek şekilde, herkesin emin olduğu şekilde özellikle havalimanı içinde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor" diyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Kabil Havalimanı ile ilgili nasıl adım atılabilir? İki aşamalı olabilir; askeri uçuşlar için açılabilir. Askeri uçuşlar, farklı ülkelerin vatandaşları veya Afganistan’dan ayrılacak diğer kişilerin tahliyesi için kullanıma açık olabilir. Böylelikle havalimanındaki durum test edilebilir. Daha sonra, ticari uçuşların başlayabilmesi için şartların oluşması gerekiyor. Daha önce havalimanının sorumluluğunu üstlenme konusunda bir irade ortaya koymuştuk, şimdi şartlar değişti tabii. Şimdi Taliban’dan ve bazı ülkelerden de bizimle iş birliği konusunda talepler var. Hepsini değerlendiriyoruz. Ama en önemli şey, havalimanının güvenliği. 

Dışarıdaki güvenlik ve havalimanının içindeki güvenlik. Bu konuda herkesin emin olacağı şekilde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor. Bu konudaki düşüncelerimizi Taliban’a ilettik. Taliban, bugüne kadar havalimanı içinde ve dışında güvenliği kendilerinin sağlamak istediğini söyledi. Uluslararası topluma güven verecek şekilde, herkesin emin olduğu şekilde özellikle havalimanı içinde güvenliğin tesis edilmesi gerekiyor. Bu illa devlet askeri, polis kuvvetlerinin olması gerekmez. Bu konuda bizim de başka ülkelerin de çalıştığı uzman şirketler var. Sonuçta bavulların taranması, insanların cihazlardan geçirilmesi, pasaport, vize kontrolü gibi işlemlerin yapılması konusunda herkesin güvenebileceği şekilde gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor."

"GÖÇ MUTABAKATINI GÜNCELLEMEMİZ LAZIM"

AB'nin göçmen politikası ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, "'Biz para veririz, Afganları ülkede tutun, gelmesinler' anlayışı olursa böyle bir iş birliği olmaz. Birçok konuyu kapsayacak şekilde göç mutabakatını güncellememiz lazım. 'Basit formüller ya da anlayışlarla biz üstesinden geliriz' anlayışından AB'nin vazgeçmesi lazım" ifadelerini kullandı.