Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Bouhabib ve Lübnan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ali Hamie ile bakanlıkta bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, Bouhabib ve Hamie, bakanlıktaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’in (BM) acil çağrı mekanizmasını devreye soktuğunu, 3 ay içinde acil ihtiyaçların karşılanması için 1 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunduğunu açıkladı. Çavuşoğlu, “Dün itibarıyla başta BM olmak üzere farklı ülkelerden buraya katkı sağlayanları görüyoruz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'ye yapılan uluslararası yardımlara ilişkin, "Depremin ilk günlerinden itibaren bir taraftan tüm kurumlarımızla sahada olduk, diğer taraftan uluslararası arama- kurtarma ekiplerinin ülkemize gelmesi için tüm kurumlarımızla gerekli koordinasyonu yaptık ve buna ağırlık verdik. Daha önce de söyledim 102 ülkeden yardım teklifi geldi. Bu nedenle uluslararası toplama bir kere daha teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda ayni yardımlar ve yapmamız gereken özel yardımlar vardı. Barınma ve sağlık hizmetlerinin aksamaması gerekiyor. Diğer acil ihtiyaçlar konusunda dışarıdan gelen yardımların koordinasyonu da önem arz ediyordu. Dün 90 bin civarında çadırın ülkemize geldiğini söylemiştik. Bunun bir kısmı ülkeler ve uluslararası örgütler tarafından gönderilen çadırlar bir kısmı da AFAD tarafından satın alınan çadırlar. Bu sayı bugün 93 bin 637'de çıktı. Konteynerle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor" dedi.

1 MİLYAR DOLARLIK YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNDU

Bakan Çavuşoğlu, deprem sonrasında da karşılanması gereken ihtiyaçlar olduğunu kaydederek, "Özellikle şehirlerimizin yeniden inşasını sürekli Cumhurbaşkanımız her gittiği yerde vurguluyor. Aynı zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Bey ve arkadaşları da yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Özellikle uluslararası toplumdan da şu anlamda destek görüyoruz. Birleşmiş Milletler acil çağrı mekanizmasını devreye soktu. 3 ay içinde acil ihtiyaçların karşılanması için 1 milyar dolarlık yardım çağrısında bulundu. Dün itibarıyla başta BM olmak üzere farklı ülkelerden buraya katkı sağlayanları görüyoruz. Kurumlarımız ile bu BM'den gelecek katkının nerelere harcanabileceği konusunda çalışıyoruz. Avrupa Birliği (AB) Komiseri buradalardı. AB önümüzdeki günlerde uluslararası bir konferans düzenliyor Türkiye'ye yardım için. Bu gelecek destek nerelere harcanacak, tüm kurumlarımız bunun için koordinasyon içerisinde çalışıyor. Biz de elimizden gelen desteği veriyoruz. Sonuçta elbette bu yararları hep birlikte saracağız. Türkiye'nin imkanları ile uluslararası toplumun ve dost, kardeş ülkelerin destekleri ile bunun üstesinden geleceğiz" ifadelerini kullandı.