Bilim insanları, solunum yollarını etkileyen iki yaygın virüsün insan vücudunda birleşerek bağışıklık sisteminden kaçabildiğini ve antikorlara rağmen akciğerleri etkileyebildiğini ortaya çıkardı. Söz konusu 'melez' (hibrit) virüsün ilk kez gözlemlendiği belirtildi.

İskoçya'daki Glasgow Üniversitesi'nin virüs araştırmaları merkezinde yapılan araştırma, grip virüsü Influenza A ile yaygın bir solunum yolları virüsü olan RSV'nin (Respiratuvar Sinsitiyal Virüs) insan vücudunda birleşerek yeni bir virüs patojeni oluşturabildiği tespit edildi.

Bilim insanları, söz konusu bulgu sayesinde, iki virüse eş zamanlı olarak yakalanan bazı kişilerin tedavisi zor olan viral zatürre de dahil, niçin daha ağır hastalık geçirdiğinin açıklanabileceğini düşünüyor. Dünya çapında her yıl yaklaşık 5 milyon kişi Influenza A virüsü nedeniyle hastaneye kaldırılırken, RSV de beş yaşından küçük çocuklar arasında akut solunum yolları enfeksiyonlarının en önde gelen sebebi. RSV, çocuklar ve daha yaşlı kişilerde ağır hastalığa yol açabiliyor.

http://<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="da" dir="ltr">Immune system-evading hybrid virus observed for first time <a href="https://t.co/bMw6eLZUL1">https://t.co/bMw6eLZUL1</a></p>&mdash; Guardian news (@guardiannews) <a href="https://twitter.com/guardiannews/status/1584605751699509261?ref_src=twsrc%5Etfw">October 24, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

PALMİYE AĞACI ŞEKLİNDE BİRLEŞTİLER

Bugüne dek, iki virüse eş zamanlı yakalanan vakaların kısmen yaygın olduğu biliniyordu. Ancak bu virüslerin aynı ayda aynı hücrede görülmesi halinde nasıl hareket ettiği belirsizdi. Glasgow Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu soruyu yanıtlamak için insanların akciğer hücrelerini kasıtlı olarak her iki virüsle birden enfekte etti.

Nature Microbiology dergisinde yayımlanan araştırmada, Influenza A ile RSV'nin bazı başka virüslerin aksine birbiriyle rekabet içine girmediği, bunun yerine 'palmiye ağacı şeklinde' bir formla hibrit bir virüs oluşturduğu saptandı. RSV'nin ağacın gövdesini, Influenza A'nın ise yapraklarını oluşturduğu belirtildi.

'YENİ BİR TÜR VİRÜS PATOJENİ'

Glasgow Üniversitesi'nden Profesör Pablo Murcia, "Bu hibrit virüs tipi daha önceden hiç gösterilmemişti. Tamamen iki farklı aileden gelen virüslerin genomlarıyla ve dışarıdaki proteinleri birlikte birleşmesinden söz ediyoruz. Bu yeni bir tür virüs patojeni" dedi.

Araştırmaya göre, melez virüs oluştuktan sonra, Influenza enfeksiyonunu genellikle engelleyen antikorların var olduğu durumlarda bile, komşu hücreleri enfekte edebiliyor. Antikorların bu senaryoda melez virüsün yüzeyindeki Influenza proteinlerine yapıştığı ama virüsün bu engelleme karşısında komşu RSV proteinlerini kullanarak bağışıklık sisteminden kaçıp akciğerleri enfekte ettiği belirtildi. Murcia, "Influenza, hibrit viral partikülleri Truva atı olarak kullanıyor" dedi.

'DAHA AĞIR HASTALIĞA YOL AÇABİLİR'

İki virüsün birleşerek, bağışıklık sisteminden kaçmanın yanı sıra daha fazla akciğer hücresini de etkileyebileceği belirtildi. Leeds Üniversitesi'nden virolog Dr. Stephen Griffin, melez formun Influenza'nın ağırlığını artırarak viral zatürreye yol açabileceğini söyledi. Griffin, daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulamakla beraber, araştırmanın bulguları için "Bu, birden fazla virüse yakalanmamak için bir diğer sebep" diye konuştu.

Murcia ise araştırma ekibinin bir sonraki adımının Influenza ve RSV haricindeki başka virüslerin de bu şekilde birleşip birleşemediğini incelemek olduğunu söyledi.