Eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine saldırı davası sanıklarının avukatı, mahkemeye sunduğu dilekçede Hatun Tuğluk için "terörist" ve "terörist cenazesi" ifadelerini kullandı. Antalya Barosu Disiplin Kurulu, avukatın bu ifadelerini meslek kuralına aykırı buldu ve disiplin cezası verdi.

Dilekçede Hatun Tuğluk için, "Şehitlerimizin mezarının olduğu alana terörist cenazesinin gömülmek istenmesi nedeniyle... terörist cenazesinin şehit cenazesi alanına gömülmesine tepki niteliğindeki eylemden..." ifadeleri kullanıldı.

Aysel Tuğluk'un avukatı, dilekçedeki ifadelerin suç içeriğine sahip olduğunu belirterek Antalya Barosu'na şikâyette bulundu.

T24'ten Sibel Yükler'in haberine göre; Disiplin Kurulu, dilekçedeki ifadelerin avukatın müvekkillerinin ifadelerini kullandığını savunmasına rağmen disiplin cezası verdi. Kurul, cezanın sebebini şöyle anlattı:

"Öncelikle bir avukat bağımsızlığı gereği müvekkilinin her ifadesini savunmasına dayanak yapmamalı, kullanacağı ifadeleri hukuk süzgecinden geçirerek kullanmalıdır. Ayrıca yakınılan avukatın itham kastı ve amacı bulunmadığı savunmasının doğru olduğu kabul edilse bile, dilekçede kullanılan ve doğruluğu herhangi bir yasal zeminde ispat edilmeyen ‘terörist cenazesi’ ibaresi bunu karşılamamaktadır"

Dilekçedeki ifadelerin, "Avukat, yazarken de konuşurken de düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklamalıdır. Mesleki çalışmasında avukat, hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınmalıdır" denilen Meslek Kuralı'nın 5. maddesine aykırı olduğuna karar verildi.