AYM, önüne gelen benzer bir davada ihlal kararı verdi. İsmi açıklanmayan başvurucunun "Anayasa Mahkemesinin ihlal kararına dayanılarak yapılan yargılamanın yenilenmesi talebinin reddedilmesi nedeniyle hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiası"nı görüşen AYM Bölümü, "Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki hakkaniyete uygun yargılanma hakkının" ihlal edildiğine karar verdi.

YARGITAYA YANIT NİTELİĞİNDE

Kısa Dalga'da yer alan habere göre; AYM'nin bu kararı, Yargıtayın Can Atalay kararına karşı bir mesaj niteliği taşıyor. Yargıtay, AYM'nin Can Atalay kararına uymayı reddetmiş ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunmuştu. AYM'nin bu kararı, Yargıtayın kararına karşı bir tepki olarak değerlendiriliyor.

AYM 'BİREYSEL BAŞVURU HAKKININ' ARKASINDA

AYM'nin bu kararı, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru hakkının arkasında durduğunu gösteriyor. AYM, bu kararla, Anayasa Mahkemesinin verdiği kararların bağlayıcı olduğunu ve yerel mahkemelerin bu kararları uygulamak zorunda olduğunu bir kez daha vurgulamış oldu.