VOA Türkçe'nin haberine göre Çaldıran ilçesinde parti kongresine davet için bildiri dağıtan Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyelerine polis idari para cezası kesti. Bunu üzerine 10 kişi Çaldıran Sulh Ceza Hakimliği'nde itiraz etti. Mahkeme itirazı reddedince karar AYM’ye taşındı. Başvuranlar, genel yasak olduğu gerekçesiyle emre aykırı davranıştan idari para cezası uygulanmasının toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ihlal ettiğini belirtti.

Başvuruyu değerlendiren AYM iki yıl sonra ihlal kararı verdi. Başvurucuların tazminat talebini kabul etmeyen mahkeme, yeniden yargılanma yapılması için Çaldıran Sulh Ceza Hakimliği'ne yazı gönderilmesine de karar verdi.

Mahkemenin verdiği kararında şu görüşlere yer verdi: "Başvurucuların adli yardım talebinin kabulüne, başvurucular Suat Çevik, Hosrof Durmuş ve Seracettin Naricican hakkındaki başvuruların süre aşımı nedeniyle kabul edilemez olduğuna, diğer başvurucular yönünden toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Çaldıran Sulh Ceza Hakimliğine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi."