Anayasa Mahkemesi, IŞİD'in saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Gar Katliamı'nın ardından üyesi olduğu KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın yas ve grev kararına katıldığı için disiplin cezası verilen ve aylığı kesilen hemşire Mustafa Balaban'ın yaptığı başvuruda ihlali kararı verdi. 

AYLIKTAN KESME VE DİSİPLİN CEZASI VERİLMİŞTİ

10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD'in saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından  KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın yas ve grev kararına katılan hemşire Mustafa Balaban'a Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı tarafından özürsüz olarak işe gelmediği gerekçesiyle aylıktan kesme disiplin cezası verilmişti.

Gazeteduvar'da yer alan habere göre, Balaban itiraz dilekçesine cevap alamayınca açtığı davada, sendikal faaliyet nedeniyle göreve gitmediğini vurgulayarak cezanın hukuka aykırı olduğunu savunmuştu. Ancak bakanlığın kararı temyiz ettiği istinaf mahkemesi, idareye yaptığı itiraz sonucunu beklemeden dava açtığı için dava incelenmeksizin çalışanın aleyhine karar verince, Mustafa Balaban Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

AYM, Balaban'ın mahkemeye erişim hakkına yapılan müdahalenin ölçüsüz olduğu sonucuna varıldığını belirterek kararda şu ifadelere yer verdi:

"Davanın incelenmeksizin reddi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla ihlalin mahkeme kararından kaynaklandığı anlaşılmıştır.

Açıklanan gerekçelerle; Mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin mahkemeye erişim hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Siirt İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına gönderilmesine 14/9/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi."