Euronews'ün haberine göre, Avrupa Komisyonu hava kirliliğinden kaynaklanan kanseri sağlık alanındaki temel önceliklerinden biri haline getirmeyi kararlaştırdı. Birliğin yönetim organı insanların çevresel kanser risklerine maruz kalmasını azaltmak amacıyla hava ve su kirliliğinin azaltılmasına yönelik yasa tekliflerini teşvik etti. Avrupa Çevre Ajansı Başkanı Hans Bruyninck, "Çevremizdeki kirliliğin Avrupa vatandaşlarının sağlığı ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini görüyoruz ve bu nedenle kirliliğin önlenmesi refahımız için çok önemli" dedi. Avrupa Çevre Ajansı ayrıca son zamanlarda yapılan çalışmaların partiküllere uzun süreli maruz kalma ile lösemi arasında bir bağlantı bulduğunu da vurguluyor.

STANDART BELİRLENDİ, FAKAT UYULMUYOR

Avrupa Birliği, 2015 yılında hava kirliliğiyle mücadele için yasal olarak bağlayıcı hava kalitesi standartları belirledi. Ancak Avrupa'da yaşayanların büyük çoğunluğu hâlâ Dünya Sağlık Örgütü'nün hava kalitesi sınırının üzerinde kirliliğe maruz kalıyor. AB hava kalitesi kurallarını uygulamadıkları gerekçesiyle 18 üye devlet aleyhine devam eden 29 ihlal prosedürü bulunuyor. Avrupa'da hava kirliliğinin DSÖ tarafından tavsiye edilen seviyelere düşürülmesinin her yıl 51 binin üzerinde erken ölümü önleyebileceği öngörülüyor.

CİLT KANSERİNDE ARTIŞ VAR

Binalardaki zehirli radona maruz kalma, kanser vakalarının yüzde 2'siyle bağlantılı görülürken, güneşten yayılan ultraviyole radyasyonun da Avrupa'daki tüm vakaların yüzde dördüne neden olduğu kaydediliyor. Avrupa'da son on yılda artış gösterdiği belirlenen bir tür cilt kanseri melanoma bağlı vakaların Norveç, Danimarka, İsveç, Hollanda ve Almanya'da  2020 yılında Avrupa'nın en yüksek sayısına ulaştığı belirlendi.

ASBEST YASAK, ANCAK İŞÇİLER MARUZ KALIYOR

Asbest ve pestisitler gibi bazı kimyasallara maruz kalmanın da Avrupa Çevre Ajansı tarafından kansere yol açan risk faktörleri listesinde yer aldı. Avrupa Birliği (AB) 2005 yılında asbesti yasaklamış olsa da, bina yenileme ve yıkım işlerinde çalışan pek çok işçi bu kanserojen maddelere yüksek düzeyde maruz kalıyor. Asbestin işle ilgili tüm akciğer kanserlerinin yüzde 55 ile 88'ine neden olduğu düşünülüyor. İş yerlerinde de kimyasallara maruz kalındığı belirtilirken tahminlere göre AB çalışanlarının yaklaşık yüzde 17'si çalışma sürelerinin en az dörtte birinde tehlikeli kimyasallara maruz kalıyor.