GÜMÜLCİNE/LONDRA/MADRİD (AA) - Birçok Avrupa ülkesi, Sudan'da yaşanan olaylar nedeniyle bu ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, çatışmaların yaşandığı Sudan'dan 23 Yunan vatandaşının tahliye edildiğini duyurdu.

Dendias, yaptığı açıklamada, aralarında iki yaralı Yunan vatandaşının da bulunduğu 23 kişinin, Fransa ve İtalya'nın yardımıyla Sudan'dan Cibuti'ye getirildiğini, vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.

Yunanistan'ın Addis Ababa Büyükelçisi ile Cibuti Fahri Konsolosu'nun Yunan vatandaşlarını karşılamak üzere Cibuti'de bulunduklarını aktaran Dendias, Sudan'da kalan Yunan vatandaşlarının da tahliyesi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

- İngiltere'nin sadece diplomatları ve ailelerini tahliye etmesine tepki

Sudan'da yaşayan 4 bin İngiliz vatandaşının henüz tahliye edilmemesine ülkede yaşayanlar ve onların ülke dışındaki ailelerinden tepkiler gelmeye başladı.

Javid Abdelmoneim isimli doktor Twitter hesabından yaptığı açıklamada, babasının Sudan'da bulunduğunu ve hem Mısır'a hem de Kızıldeniz kıyısındaki Port Sudan şehrine gitme şansını hükümetten yapılan "evden çıkmayın, bizden haber bekleyin" açıklamaları nedeniyle kaybettiğini vurguladı.

Diplomatların giderken hiçbir vatandaşa tahliyeyle ilgili açıklama yapmadığını da aktaran Abdelmoneim, "Babamın Sudan'ı güvenli şekilde terk etmesi için şansı tükeniyor. Son iki aile bugün tahliyelerini planlıyor. İnternet çöktü, uluslararası aramalar yapılamıyor, yerel hatlar düzensiz. Babamın onlarla ayrıldığını öğrenmemizin hiçbir imkanı yok. Bunların hepsi önlenebilirdi." ifadelerini kullandı.

BBC'ye konuşan William isimli bir İngiliz vatandaşı da hükümetten hiçbir destek gelmediğini, kendi imkanlarıyla Mısır'a gitmenin yollarını aradıklarını belirtti.

William, Sudanlı patronunun kendilerini Mısır'a götürecek bir otobüs ayarladığını da kaydetti.

Radio 4'e konuşan Fatima isimli bir İngiliz vatandaşı da kendisi ve ailesinin Dışişleri Bakanlığından hiçbir destek almadığının altını çizerek "Ülke bir iç savaşa sürükleniyor, herkes ülkeden kaçmanın yollarını arıyor." dedi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Sudan'daki şiddet olaylarının ardından dün ülkedeki diplomatlar ve ailelerinin başkent Hartum'dan tahliye edildiğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı James Cleverly ise önceliklerinin İngiliz vatandaşlarının güvenliği olmaya devam ettiğini vurgulayarak hem Sudan'daki çatışmaların sona ermesi hem de ülkedeki İngilizlere gerekli desteğin verilmesi için gece gündüz çalıştıklarını söylemişti.

- İspanya, Sudan'dan 72 kişiyi Madrid'e getirdi

Sudan'ın başkenti Hartum'dan kalkan ve bu ülkeden tahliye edilen 72 kişinin bulunduğu İspanya Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçak Madrid'deki Torrejon de Ardoz askeri hava üssüne geldi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares'in karşıladığı uçakta, Sudan'dan tahliye edilen 34'ü İspanyol, 38'i Portekizli, Polonyalı, İtalyan, İrlandalı, Meksikalı, Kolombiyalı, Arjantinli, Venezuelalı, Sudanlı gibi farklı ülkelerden olan toplam 72 kişinin bulunduğu bildirildi.

İspanya hükümetinden yapılan açıklamalarda, Sudan'da halen gönüllü kalan İspanyol vatandaşları olduğu ve gelecek günlerde talep gelmesi halinde tahliye işlemlerinin devam edeceği belirtildi.

Sudan'da tahliye çalışmalarına yardım etmek için 21 ve 22 Nisan tarihlerinde Cibuti'ye giden İspanyol askerlerinden halen 62'sinin bölgede bulunduğu kaydedildi.

Albares, bu sabah İspanyol radyosu RNE'ye yaptığı açıklamada, "Çok hassas bir tahliye operasyonu oldu. Sudan'da bir buluşma noktasına gelmeleri gerekiyordu. Sokak ortasında ve her şeyin olabileceği bir hedefte. İspanyol askerlerinin yardımıyla tahliye edilenlerin olduğu konvoyda hiçbir sorun yaşanmadı. Şu anda mutluyuz." dedi.

Tahliye edilenler arasında İspanya'nın Hartum Büyükelçisi ve ailesinin de olduğunu kaydeden Albares, bu ülkedeki büyükelçiliklerinin geçici olarak kapatılmasıyla ilgili de "Umarım kısa bir ara olur. Sudan'da olası bir diplomatik ilişki, buradaki hükümet ile diyalog olasılığı yok. Buradaki temsilciğimizi açık tutmak yetkililerimizin hayatını tehlikeye atmak olurdu." diye konuştu.

- Hırvatistan ve Sırbistan

Batı Balkan ülkelerinden Hırvatistan ve Sırbistan da Sudan'da bulunan vatandaşlarını tahliye edeceğini açıkladı.

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic Radman, Sudan'da yaklaşık 100 vatandaşın bulunduğunu ifade ederek "Çatışmaların başlamasının ardından 21 vatandaşımız tahliye talebinde bulundu." dedi.

Grlic Radman, tahliye işlemlerinin Hırvatistan ve Fransa'nın Kahire Büyükelçilikleri üzerinden yapıldığını aktardı.

Sırbistan Dışişleri Bakanlığı da 11 vatandaşın Sudan'dan tahliye edileceğini belirterek tahliyelerin Birleşik Arap Emirlikleri, BM ve Türkiye ile ortaklaşa yürütüldüğü bildirildi.

Açıklamada ayrıca, 100'e yakın Sırp vatandaşının ise Sudan'da kalmaya karar verdiği kaydedildi.

- Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'daki çatışmalarda bugüne kadar en az 427 kişinin öldüğünü, 3 bin 700'den fazla kişinin yaralandığını açıklamıştı.

HDK, bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik "insani" ateşkes uygulayacaklarını açıklamış, ordu da akşam saatlerinde uluslararası çevrelerin ateşkes çağrısına uyacağını duyurmuştu.