Avrupa Birliği açıklamasında, "Gaz talebini azaltmasının amacı, enerjiyi sürekli bir silah olarak kullanan Rusya'nın gaz akışını tamamen ya da kısmen kesme olasılığına karşı kış öncesi yeterli tasarrufu yapmak" denildi.

BAZI ÜLKELER MUAF

Başka ülkelerin boru hatlarına bağlı olmayan ve alternatif gaz kaynağı bulunmayan üye ülkelerin tüketim azaltımından muaf tutulabilecek. Ayrıca elektrik üretiminde doğalgaza bağlı olan ülkeler de anlaşmadan muaf tutulacak.

Ülkeler ayrıca gaz depolama hedeflerini aşmaları durumunda büyük ölçüde doğalgaza bağlı olan kritik endüstriler için ya da geçen yılki doğalgaz tüketimleri, önceki 5 yıla oranla en az yüzde 8 artmışsa anlaşmanın kurallarının hafifletilmesini isteyebilecek.

RUSYA GAZI YİNE KISTI

Anlaşma, Rus enerji devi Gazprom’un, Kuzey Akım 1 Boru Hattı'nın bir türbinindeki bakım çalışmalarını gerekçe göstererek Almanya'ya gaz akışını bir kez daha kıstığını açıklamasının ardından geldi. Rusya'dan Almanya'ya gaz akışı haftalardır normalin altında.

Gazprom, gaz parasını Rus rublesi ile ödemeyi reddettikleri için Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya, Hollanda ve Polonya’ya gaz akışını kesti.

Avrupa Birliği geçtiğimiz yıl ihtiyacı olan doğalgazın yüzde 40'ını Rusya’dan aldı. Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalinden bu yana Avrupalı liderler doğalgaz ve petrolde Rusya'ya bağımlılığı azaltmanın yollarını arıyor.

TÜKETİMİN AZALTILMASI

AB doğalgaz talebinin azaltılmasında, hane halklarının, sağlık ve savunma gibi kilit sektörlerin etkilenmemesini öncelikleyecek. Olası önlemler arasında sanayide yakıt değişimi, ulusal bilinci artıracak kampanyalar ve ısınma ve soğumayı düşürecek zorunluluklar getirilmesi öngörülüyor.

GAZ FİYATI EN YÜKSEK SEVİYEDE

Rusya'nın Kuzey Akım Boru Hattı üzerinden doğalgaz akışını kısması ve Moskova ile Avrupa arasındaki gerginlikler fiyat artışına da yansıdı. TTF'de işlem gören ağustos vadeli gaz kontrat fiyatı, dün megavatsaat başına 176,6 euro'dan kapandı. Bugün 178,9 euro'dan açılan doğalgaz fiyatları, kapanışta yüzde 14,32 artışla 201,90 euro'ya yükselerek marttan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.