Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2022-2023 Av Turizmi Uygulama Talimatı’nı yayınladı.

Talimata göre yaban keçisi, kızıl geyik, çengelboynuzlu dağ keçisi, karaca ve Anadolu yaban koyununu gibi hayvanların avlanmasına izin verildi.

Öte yandan Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengelboynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik ve melez yaban keçisi acente kotalarının “Av Turizmi İzin Belgeli” acentelere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edileceği belirtildi.

İhaleye ek olarak bir de hayvanlar üzerinden indirim vaadi verildi: yerli avcı kotalarında, tür ve miktar gözetilmeden avlama ücretlerinin yüzde 50’si kadar indirim uygulanacağı bildirildi.

Ayrıca hayvanların yaşından boyuna, boynuzundan adedine kadar ayrıntılı bir şekilde bilgilendirmenin yapıldığı, 24 Ağustos’ta yayımlanan talimatta hayvanların avlanması için 29 Ağustos’tan 19 Ekim’e kadar başvurunun süreceği duyuruldu.

 Hayvanların avlanması için 29 Ağustos ve 31 Mart aralığında vur emri verilmiş oldu.

Adıyaman’da 16, Muğla’da 19, Antalya’da 59, Isparta’da 4, Adana’da 7, Hatay’da 9, Kayseri’de 11  olmak üzere 20 farklı şehirde toplamda 230 yaban keçisinin öldürülmesi için izin verildi. 

Hatalı boynuzlusundan ise (Şelek yaban keçisi) 20’sinin ölümü için izin çıktı. 

Dört melez yaban keçisinin, 45 kızıl geyiğin, 11 çengelboynuzlu dağ keçisinin, 68 karacanın ve dört tane de Anadolu yaban koyunu için ölüm kararı çıkarıldı. 

Yaban keçisine 10 bin TL’den 184 bin TL’ye kadar, hatalı boynuzluya 25 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar, melez yaban keçisine 120 bin TL’den 126 bin TL’ye kadar, kızıl geyikte 12 bin TL’den 23 bin TL’ye, çengelboynuzlu dağ keçisine 12 bin TL ila 42 bin TL arasında, karacaya 5 bin TL ve Anadolu yaban koyununa da 250 bin TL’lik avlama ücreti biçilmiş durumda.

Öte yandan Anadolu yaban koyununun nesli tükenme tehlikesi altında. Ancak o da av turizminden kaçamamış hayvanlardan biri.