TBMM Genel Kurulu’nda, dün Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Kanun Teklifi üzerine konuşan CHP İzmir Milletvekili Sertel, geçmişte 600 binden fazla ailenin tütün üretimiyle geçindiğini, bugün gelinen noktada bu sayının 50 binlere kadar düştüğünü söyledi. Sertel şunları söyledi:

“Tütün, Türkiye'nin temel üretim, temel geçim kaynaklarından biriydi. 1945'te 183 bin olan tütüncü ailesi 1965 yılında 379 bine ulaştı ve tütün özelleştirilinceye kadar, 1998 yılına kadar Türkiye'de 622 bin aile tütünle yaşamını sürdürüyordu. Aslında burada Adıyaman, Bitlis, Malatya tartışılıyor ama bu üreticilerin en önemli bölümü 334 bin aileyle Ege Bölgesi'ndeydi. Manisa'dan tutun, İzmir'in bütün bölgelerinde en kaliteli tütünün üretim merkezi Ege Bölgesi'ydi. 146 bini Güneydoğu Anadolu'da, 97 bini Karadeniz Bölgesi'nde, 29 bini Doğu Anadolu'da, 16 bini de Marmara Bölgesi'ndeydi."

"50 YIL ÖNCE SÖYLENDİ, AKP İKTİDARINDA GERÇEKLEŞTİ"

Konuşmasını 1970’lı yıllarda TEKEL Genel Müdürlüğü yapan Recai Dıblan’ın sözlerinden örnek vererek sürdüren Atila Sertel, şunları kaydetti:

“Dıblan, ‘Tütünün Türkiye için ifade ettiği hakiki mana ve değeri anlamayanlar, aşağılık kompleksine sahip olanlar veya bu dalda dönen büyük menfaatlerin cazibelerine kendilerini kaptıranlar rahatlıkla bu milli ürünümüzün endüstrisinin yabancılara teslimini müdafaa etmişlerdir’ diyor. Şu anda Türkiye'nin tütününün, sigara sektörünün yüzde 87,9'unu Amerikan emperyalizmine, yabancıların eline teslim ettik. Bakın, Recai Dıblan yine ne diyor: Türk tütünü, dünyanın her tarafında aranan bir meta haline gelmiştir. Bu suretle de 'Türk tütünü bitti, Virginia tütünü ekilmelidir' diyenlere bunun böyle olmadığı ispat edilmiştir. Çünkü Virginia tütünü ekimini teşvik eden davranışlarda Virginia tütününü ekmekle beraber yabancı sigara imalatçılarına 'Türkiye'de istediğiniz sigarayı yapma ve dışarıdan yurda istediğiniz sigarayı getirme daveti de mevcuttur.' Recai Dıblan 1973 yılında bunu söyledi, AKP iktidarı döneminde bütün bunlar gerçekleşti.

"AMERİKA'NIN UŞAKLIĞINI YAPIYORSUNUZ"

Üretmeye devam edin. AKP'nin bu zulmü bitecektir, o hapis cezaları bitecektir, bitireceğiz. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanımız Adıyaman'daki tütün üreticilerine 'İlk 100 gün içinde sigara fabrikasında temelini atıp, işletmeye biz açacağız' diyor. ‘Yerliyiz ve milliyiz’ diyenlere, kendisine ‘Biz yerliyiz ve milliyiz’ diyenlere şunu söylemek istiyorum: Teslim olmuşsunuz, Amerika’ya teslim olmuşsunuz. Sigaradan elde ettiğiniz tutarla, sigaradan elde ettiğiniz karla Türkiye’de içinde ne olduğunu bilmediğiniz o tütünü Türk içicisine sunan Amerika’nın uşaklığını yapıyorsunuz ve Türk tütüncüsüne ceza kesiyorsunuz.”