Haber: Meltem Erdinç

Uzmanların tüm uyarılarına karşın tüm kademelerdeki okullarda uygulamaya konan Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi giderek yaygınlaşıyor. Öğrenciler ÇEDES kapsamında camilere götürülüyor ya da din görevlileri okullara gelerek çeşitli konularda seminerler veriyor. ÇEDES kapsamında öğrencilere müfredat dışı uygulamalar da yaptırılıyor. Bunların başında cami temizliği gelirken son olarak bir okulda maket mezar getirilerek annesi vefat etmiş gibi öğrencilerin ağıt yakmasının istenmesi gündem oldu.

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ’NDEN MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN VE OKUL MÜDÜRLERİYLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSU

Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi, ÇEDES Projesi kapsamında gerçekleştirilen cami ve mezar temizleme, şeytan taşlama provası ve son olarak maket mezara ağıt yakma gibi uygulamalara dikkat çekerek “Ulusal basın ve sosyal medyada genis yankı bulan olaylarda öğrenciler " Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) " projesi kapsamında camilere götürülmekte ya da din görevlileri okullara gelerek çeşitli konularda seminerler vermekte ve bu durum müfredat dışı uygulamalara neden olmaktadır. Anılan projenin uzmanların uyarına rağmen hayata geçirildiği ve laik eğitimi tehlikeye attığı aşikârdır” ifadelerine yer verdi.

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ GENEL BAŞKANI HÜSNÜ BOZKURT; “BU GİDİŞİN SONU AFGANİSTAN OLMAKTIR SURİYE, IRAK, LİBYA GİBİ KANA BULANMAKTIR”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Atatürkçü düşünce Derneği Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, ÇEDES projesi kapsamında gerçekleştirilen uygulamalarla ve yapılan protokollerle Anayasa’nın ayaklar altında çiğnendiğine vurgu yaptı. Bozkurt aynı zamanda bu gidiş gidiş değildir diyerek Afganistan, Irak, Suriye ve Libya’da yaşanana olaylara dikkat çekti; “Tarikat ve cemaatlerin sivil toplum örgütü olduğunu ve protokol yapacağını meclis kursunda dile getirerek anayasayı tanımadığını, anayasanın ve yasaların yasakladığı tarikat ve cemaatleri yani 677 sayılı, 30 Kasım 1925 tarihli devrim yasası ve Anayasa’nın 174. 2. ve 24. maddelerini açık açık çiğnediğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı'nın son hünerlerinden biri de AKP'nin ‘dindar ve kindar nesil yetiştirme’ projesinin bir uygulaması olarak ÇEDES adı altında güya çevreme duyarlıyım değerlerime sahip çıkıyorum gibi bir kılıf altında çocuklarımıza okullara sokulan imamlarla, vaizlerle dersler verilmekte bunun da ötesinde çocuk yaşta, henüz ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarımıza cami temizletilmekte, mezarlık temizletilmekte daha da vahimi sınıfın ortasına mezar maketi getirilerek ‘annen öldüğünü düşün ve ağıt yak’ gibi tamamen din dışı tamamen İslam’ın da kurallarına uymayan bir uygulamaya hem de eğitimci sıfatı taşıyan okul müdürlerinin izniyle yol açılmıştır. Bu nedenle Atatürkçü Düşünce Derneği olarak bu vahim gidişata yargının mutlaka dur demesini sağlamak üzere bugün Ankara Cumhuriyet başsavcılığına bu adı geçen okul müdürleri ve Milli Eğitim Bakanı olan şahıs hakkında suç duyurusunda bulunduk. Umarım yargı görevini yapar Cumhuriyet Savcıları adlarının önündeki ‘Cumhuriyet’in Cumhuriyeti korumak için oraya konulduğunun bilincinde olurlar. Ama bu olaylar son derece tehlikeli bir gidişi gösteriyor. Buradan devletimizi yöneten bütün yöneticileri uyarmak isterim. Bu gidiş gidiş değildir. Bu gidişin sonu Afganistan olmaktır, Suriye, Irak, Libya gibi kana bulanmaktır. Buna mutlaka dur demeleri gerekir. Bütün yöneticileri bütün yargı, yürütme ve yasama organına mensup kişileri buradan mutlaka uyarmak isterim, kamu yararına çalışan Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı sıfatıyla uyarmak isterim; bu gidişe dur deyin, bindiğiniz dalı kesmeyin, meşruiyet kaynağınız olan Anayasa’nın ayaklar altında çiğnenmesine izin vermeyin.”