Binlerce kişiye mezar olan o binaları yapanlar  kim? İşte ilk tespit edilen isimler ve yaptıkları binlerce insana mezar olan binalar...

KENTİN İLK AVM’SİYDİ


Diyar Galeria İş Merkezi, Diyarbakır’daki ilk AVM’ydi. Yenişehir ilçesindeki 4 bloktan oluşan, ilk 3 katı işyeri, diğer 7 katı daire olarak kullanılan AVM’nin bir bloku ilk depremde, ikinci bloku da arama kurtarma çalışmasının yapıldığı ikinci depremde yıkıldı.
Sahibi Hasibe Yıldırım, proje sorumluları mimar Şeref Kesgün ve inşaat mühendisi Mustafa Cevat Arsız, İstanbul Kadıköy’de gözaltına alındı.

32 DAİRELİ BİNADAN BİR KİŞİ KURTULABİLDİ


Adana’daki Alpargün Apartmanı. Yaptığı binada 80 kişi hayatını kaybetti. Toplam 32 daireli binadan sadece bir kişi kurtulabildi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yakalama kararı çıkarıldı. KKTC’de olduğu ve buradan mülk satın almaya çalıştığı belirlendi. KKTC polisi 11 Şubat’ta gözaltına aldı.
Adana’ya getirilen Hasan Alpargün savunmasında, “Adana’da hasar almayan bina yok” diyerek büyük bir yüzsüzlük örneği gösterdi. Tutuklanıp cezaevine gönderildi.

‘CENNETTEN KÖŞE’ MEZARLIK GİBİ...


Mehmet Yaşar Coşkun / Hatay’daki Rönesans Rezidans. Depremden 3 yıl önce teslim edilen Rönesans Rezidans yerle bir oldu. ‘Cennetten bir köşe’ olarak pazarlanan binada yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
Müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun 10 Şubat’ta İstanbul Havalimanı’ndan Karadağ’a kaçmak isterken 10 bin 200 Euro ile yakalanarak tutuklandı. Coşkun’un İstanbul’da gün boyu bankalardan yüklü olarak döviz çekmeye çalıştığı iddia edildi. Çıkarıldığı nöbetçi mahkemede tutuklandı.


İLK DEPREMDE YERLE BİR OLDU


Mehmet Ertan Akay / Gaziantep’teki Ayşe Mehmet Polat Sitesi. Mehmet Ertan Akay, sitenin müteahhidi ve fenni mümessiliydi. Ayşe Mehmet Polat sitesi ilk depremde yerle bir oldu. Yüzlerce kişi can verdi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yakalama kararı çıkarmasının ardından İstanbul’da olduğu tespit edilen Akay, Ataşehir’de gözaltına alınıp tutuklandı.

İSTANBUL’DA YAKALANDI


İbrahim Mustafa Uncuoğlu / Gaziantep’teki Bahar Apartmanı. Gaziantep’te yaptırdığı Bahar Apartmanı ilk depremin ardından çöktü ve onlarca kişiye mezar oldu. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı Uncuoğlu hakkında yakalama kararı çıkardı. İstanbul’da olduğu tespit edilen Uncuoğlu, operasyonla gözaltına alındı.


OTELDE KALANLARI BİLE EMNİYETE BİLDİRMEMİŞ


Ahmet, Efe ve Amine Bozkurt ile Şule Özbek / Adıyaman İsias Otel. Depremde onlarca kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel’in sorumluları Ahmet, Efe ve Amine Bozkurt ile Şule Özbek de yakalanan isimler arasında. Şüphelilerin başka illerde yakalanarak Adıyaman’a gönderildiği öğrenildi. Otel, KKTC'li küçük sporcu kafilesi ve tur rehberlerine mezar oldu. Ayrıca otelin kayıtlarını emniyete bildirmediği için enkaz altında kaç kişi olduğu tam olarak henüz bilinmiyor.


KARI-KOCA GÜRCİSTAN’A KAÇACAKTI


Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş / Adıyamanlı müteahhit. Adıyaman’da müteahhit olarak yaptırdıkları binalar çöktü. İstanbul’dan Gürcistan’a kaçma hazırlığı yaparken yakalandılar. Yavuz Karakuş, “44 bina yaptım ama sadece dördü çöktü. Her şeyi usulüne göre yaptım. Vicdanım rahat” diyerek kendisini savunmaya çalıştı. Sevilay Karakuş Bakırköy Kadın Cezaevi’ne, Yavuz Karakuş ise Silivri’deki Marmara Cezaevi’ne konuldu.


DEPREMZEDE GİBİ OTELE YERLEŞTİ


Ömer Cihan / Hatay’daki Kule Apartmanı. Hatay’da yaptırdığı Kule Apartmanı depremde yıkıldı. Onlarca kişi altında kalarak hayatını kaybetti. Ömer Cihan, depremin ardından ailesini de alarak Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Titreyengöl turizm merkezinde 5 yıldızlı bir otele depremzede gibi yerleşti. Ancak Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Otelde gözaltına alındı. “Konutu yaparken belediyenin projesine uygun yaptım. Yanlış bir şey yapmadım” diyen Cihan cezaevine gönderildi.

FENNİ MÜMESSİL TUTUKLADI


Nazmi Tosun / Gaziantep’deki Emre Apartmanı. Şehit Kamil ilçesinde yıkılan ve onlarca kişiye mezar olan Emre Apartmanı’nın şantiye şefi ve fenni mümessiliydi. Bina ilk depremde yıkılınca Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı hakkında yakalama kararı çıkardı. Nazmi Tosun’un İstanbul’da olduğu tespit edildi. İstanbul polisi Ümraniye’deki evine operasyon düzenleyerek gözaltına aldı. Sevk edildiği nöbetçi mahkemede tutuklandı.