Haber Merkezi

Euro’nun 11,5 liraya ulaşması ile Türkiye’deki asgari ücret 245 Euro’ya kadar geriledi. 10 lira sınırındaki dolar baz alındığında ise asgari ücret sadece 285 dolar civarında. Ocak 2022’den geçerli olacak şekilde asgari ücrete yapılması planlanan zam da bu tabloyu değiştirecek gibi görünmüyor.

İktidar ve iş çevrelerinden yüzde 25 ile yüzde 40 arasında farklı rakamlar telaffuz edilerek, bu yıl asgari ücrete “yüksek oranda bir zam yapılacağı” mesajı veriliyor.

ASGARİ ÜCRET SÜREKLİ ERİYOR

2021 yılında net 2 bin 825 TL 90 kuruş olarak uygulanan asgari ücret, yüzde 25 civarında zamlandığında 3 bin 500 lira gibi bir rakama ulaşılıyor. Reel enflasyonun kayıplarını ve gıda, kira gibi zorunlu giderlerdeki fahiş artışları karşılamaktan uzak olan bu artış yapılsa dahi, Çin’in başkenti Pekin’de halen 360 dolar olarak uygulanan asgari ücreti yakalamak mümkün olamıyor.

Liradaki son değer kayıpları ile birlikte 250 Euro’nun da altına inen asgari ücret, müjde olarak sunulan zamlarla dahi üst sıralara yükselemiyor.

TÜRKİYE LİSTENİN SONUNDA

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) açıkladığı verilere göre, Avrupa Birliği ülkelerine oranla Türkiye’deki asgari ücret çok daha düşük bir seviyede bulunuyor. Brüt olarak hazırlanan listeye göre, AB ülkeleri arasında 2.202 Euro Lüksemburg, 1.724 Euro ile İrlanda ve 1.685 Euro ile Hollanda ilk üç sırada yer alıyor. 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girdiğinde brüt 3 bin 577 lira olan asgari ücret, 392 Euro'ya denk geliyordu. Bu rakam ile Bulgaristan’ın önünde yer alan Türkiye’de brüt asgari ücret 310 Euro civarına geriledi ve Türkiye listenin sonuna yerleşti.

ALMANYA’DA TÜRKİYE’NİN 5 KATI

Sıklıkla Türkiye’yi kıskandığı söylenen Almanya’da ise brüt asgari ücret 1585 Euro düzeyinde. Şu anki kur itibariyle Almanya’da asgari ücretle çalışan bir işçi, Türkiye’de asgari ücretle çalışan bir işçinin 5 katı fazla maaş alıyor. 1555 Euro asgari ücret veren Fransa’da da oran farklı değil.

Yunanistan'da 758 Euro olarak uygulanan asgari ücret Türkiye’nin iki katı olarak belirlenirken, Türkiye sadece Avrupa Birliği üyesi olmayan Arnavutluk ve Kuzey Makedonya gibi ülkeleri geçebiliyor.