Artvin Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası Başkanı Ergül İstanbullu, 6 Şubat depremlerinin ardından meslek mensuplarının durumuna ilişkin açıklama yaptı. İstanbullu, şunları söyledi:

"BÖLGEDEKİ MESLEKTAŞLARIMIZ HAYATINI KAYBETTİ"

"Ülkemizde 6 Şubat'ta meydana gelen son yüzyılın felaketi olarak da adlandırılan depremden dolayı bizim de o bölgede yaşayan yakınlarını ve kendi hayatlarını kaybeden meslek mensuplarımız oldu. Ortalama 10 ilde yaklaşık 60 arkadaşımız hayatını kaybetti ki yakınlarıyla birlikte bu sayı kat kat üstünde olacağı düşünülebilir. Ülkemizde yaşanan felaketin doğal afet mi yoksa depremden korunmada alınacak tedbirlerin yetersizliği mi ya da yapılaşmanın çarpıklığı ya da verilen işin layıkıyla bina imalatlarının yerine getirilmemesi dolayısıyla kayıpların arttığı tartışma konusu olmakta ve kamuoyunda da tartışılmaktadır.  Bizim TÜRMOB olarak meslek camiamızın üst kuruluşu TÜRMOB depremin ilk gününden itibaren bölgede zarar gören meslek mensupları ve diğer vatandaşlarımıza yardım amaçlı bir kampanya başlattık. Biz de Artvin odası olarak bu TÜRMOB'un kampanyasına katkı sunmak suretiyle bölgedeki halkımıza ve meslek mensuplarımıza katkı sunmaya çalıştık.

"DEPREMİN ZARARINI AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER SUNDUK"

TÜRMOB'un almış olduğu önerilerden de bahsedelim biraz, merkezi yönetime ve tüm kamu kuruluşlarına yapması gereken ve depremin zararlarını azaltmak amacıyla sunmuş olduğu öneriler mevcut. Bunlar kaybolan defterler için zayi belgesinin kalıcı olarak verilmesi ve mücbir sebep tanımlamasının kalıcı olarak yapılması ve bir de yeminli mali müşavir rapor zorunluluğunun kaldırılması ya da uzatılması. Defter ve belgelerin zayii olduğu için karşıt incelemenin kaldırılması, defter ve belgelerinin bir örneğinin vergi dairesinden talep edilmesi halinde temin edilmesi, e-imza ve mali mühürlerin ücretsiz olarak verilmesi ve son olarak kamu ve özel bankaların en az üç yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeli faizsiz ya da düşük faizli olarak meslek mensuplarına ve esnafa can suyu kredisi olarak kredi açılması konusunda ilgili kurum ve kuruluşlara TÜRMOB tarafından iletilmiş bulunmaktadır. Meslek mensubu olarak Artvin Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak deprem bölgesinde zarar gören vatandaşlarımızın yaralarını sarmak ve acılarını paylaşmak amacıyla öncelikle küçük bir oda olmamız sebebiyle elimizden gelen katkıyı sunmaya çalıştık. Ayrıca depremde hayatını kaybeden arkadaşlarımıza rahmet kalanlara da baş sağlığı diliyor ve bir daha bu acıların yaşanmamasını temenni etmekle birlikte depreme dayanıklı bina ve konutların inşa edilmesi ve gerekli denetimlerin kamu tarafından yapılması, özel sektör tarafından verilen hizmetlerin yine kamu tarafından denetlenmesinin kesinlikle yapılması hususunu dile getirmek istiyorum."