Haber: Ali Eray Çelik / Gündem Artvin

13 Nisan’da yapılacak olan ÇED bilgilendirme toplantısı için örgütlendirmeyi sürdürüyor.

Panellerin düzenlenip afişler hazırlanırken, ÇED bilgilendirme günü büyük bir kalabalık oluşturmayı amaçlıyor.

Gümüşhane köyünden Çevre Mühendisi Hakan Tekin, bölgedeki maden projeleri ve Salınbaş Altın Madeni Projesi hakkında bilgi verdi. Bölgede maden çalışmalarının 2010 yılında yapılan yeni Maden Kanunu değişikliğiyle başladığını belirten Tekin, “Gümüşhane köyünde 16 hektarlık maden alanı için 28 Mayıs 2012’de ÇED olumlu kararı verildi. 10 yıl süren projenin ömrü, 2022 yılında bitti. Bu süre zarfında 134 noktada, bu yaklaşık 22 bin metrelik bir alana tekamül ediyor, sondaj çalışması yapıldı.  2018-2022 yılları arasında 22 ton üretim yapıldı. Diğer projenin bitmesiyle Pontid Madencilik tarafından ‘Salınbaş Altın Madeni Projesi’ için ÇED başvuru dosyası hazırlandı. Şirket ÇED olumlu karası almak için 24 Şubat’ta başvurusunu yaptı. Şu an karşı karşıya kaldığımız projede kapasite artışı mevcut. 16 hektarlık alanın 602 hektara kadar büyütülmesi söz konusu. Bu da 844 futbol sahası büyüklüğünde devasa bir alan. Başta Ardanuç'un Gümüşhane ve Avcılar köyü, Artvin'in Köseler ve Okumuşlar köyü, olmak üzere çevreyi etkileme potansiyeline sahip devasa bir proje. Dolayısıyla 2012'deki ÇED olumlu süreci tamamlandı artık bundan sonra bölgede alınmış olan hem ÇED gerekli değildir kararları ve eskiden alınan ÇED olumlu kararları ile birlikte kümülatif olarak değerlendirilmek zorunda” dedi.

fe8521d0-925a-4002-ada9-97cc83fa1a73

13 Nisan’da Ardanuç’un Gümüşhane köyünde saat 11.00’de toplantısı düzenleyeceklerini açıklayan Tekin “Biz de buna karşı projenin adını taşıyan Artvin Salınbaş Çevre Platformu’nu kurduk. Platformumuz bölge köylülerinden oluşuyor. Hem köylüleri süreç hakkında bilgilendirmek hem çevresel hem de sosyal boyuttaki etkilerini anlatabilmek ve madene karşı mücadeleyi büyütmek amacıyla kurdu platformumuzu” diyerek tüm Artvin halkına ve yaşam alanı savunucularına 13 Nisan’da gerçekleşecek toplantıya katılım çağrısında bulundu.

Açıklamalarına Cerattepe mücadelesine selam göndererek devam eden Tekin, “Projenin başında yani 2012 yılında PonditMadencilik Şirketi görünüyor, daha sonrasında zaten Özaltın hisselerini alıyor. Aslında Ceratepe'deki Cengiz Holding’le karşı karşıyayız yine. Çünkü Cengiz Holding, Özaltın Madenciliğin ortaklarından. Burada yine aynı sermayenin temsilcileri olan şirketler ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Dava sürecinden bahseden Tekin, şirketin 24 Şubat tarihinde ÇED başvurusunda bulunduğunu kendilerinin ise 2 Mart tarihinde haberdar olduklarını aktararak, “2 Mart itibariyle bilgilendirme çalışmalarımıza yoğunlaştık. Şimdi de Yeşil Artvin Derneği, Artvin Çevre Platformu, TEMA ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği desteği ile süreci büyütmek ve projeyi durdurmak önceliğimiz” dedi ve yıllardır uygulanmamış olan tarım ve hayvancılık politikalarından dolayı köylerden çok göç olduğunu ancak halen daha o köylerde hayvancılıkla, tarımla, arıcılıkla uğraşan, bu şekilde geçinen vatandaşların olduğunu vurguladı.

adsiz-tasarim-11

Açıklamalarına Çoruh Vadisi boyunca yapılan barajların etkilerine, Artvin’in yüzde 71’inin maden ruhsatlı olmasına değinen Tekin “Ne yazık ki burada sırtına kamuya dayanmış olan, aynı sermaye ürününün temsilcileri var. Yani özel şirketlerin kârı söz konusu burada. Bir kamu yararı yoktur, halk yararı yoktur. Dolayısıyla bu projeye topyekûn karşı çıkılması gerekir.

Bizler hem meslek disiplini olarak hem köyün yetiştirdiği insanlar olarak, insanlarımızı daha bilinçlendirmeye devam edeceğiz.Bu projeden özetle vazgeçilmelidir, bu geri dönüşümü olmayacak bir ekolojik yıkıma neden olacaktır. Bu yüzden 13 Nisan Perşembe günü saat 11.00'de Gümüşhane köyünde sesimize ses olması için Cerrattepe ruhu ile Artvinlileri bu projeye karşı mücadeleye davet ediyorum” dedi.

TABLO-7

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu