Haber: Songül İstanbullu


Çağ kebabında etin lezzeti ve doğallığıyla özellikle son yıllarda Artvin çağ döneri ön plana çıkmaya başladı Ardanuç ve Artvin merkezdeki odun ateşiyle pişirilen çağ kebabı ustalarından Kenan Karaman “Artvin dönerinin özelliği tamamen doğal olması, kendi hayvanlarımızdan ve Artvin yöresine ait Hemşin koyunu var ve bizde o ırktan döneri yapıyoruz ön plana çıkartan o tamamıyla doğal olması. Hayvanlarımızın doğal ortamda beslenmesi ki Artvin dönerini diğerlerine göre bir tık öne çıkarıyor” Recep yıldız ise” Etin pişmesinde en önemli şeyi odundur ama pisli ağaç etin tadını değiştirir ve böyle bir ağaç kullanılması halinde etin tadı değişir. Bizler Ardanuç’ta dönerciler olarak pelit ağacı kullanıyoruz ve etimizin lezzeti bir kat daha güzeldir” diye seslendi.

Çağ kebabı, oğlak veya kuzu etinden yapılan Türk mutfağında bir çeşit kebaptır. Geleneksel olarak Artvin merkez, Ardanuç, Yusufeli ve Şavşat ilçelerinde ve Erzurum’da da yapılan çağ kebabı önceden terbiye edilmiş ve etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır.


 

DÖNERCİ KARAMAN”BİZİM YÖREMİZDE HEMŞİN KOYUNU VAR VE BİZ DÖNERİ O IRKTAN YAPARIZ”

Artvinli Çağ Dönerci Kenan Karaman” Artvin dönerinin özelliği tamamen doğal olması, kendi hayvanlarımızdan ve Artvin yöresine ait Hemşin koyunu var ve bizde o ırktan döneri yapıyoruz ön plana çıkartan o tamamıyla doğal olması. Hayvanlarımızın doğal ortamda beslenmesi ki Artvin dönerini diğerlerine göre bir tık öne çıkarıyor.

Sağlık açısından da iyi dediğim gibi hayvanlarımızın doğal beslenmesi ve şuanda hayvanlarımız yaylada ve dağlarda bin bir çeşit ot otluyor. Artvin döneri o yüzden de ön planda”

DÖNERCİ YILDIZ” BİZİM DÖNERİMİZ SAĞLIK AÇISINDAN DA ÇOK İYİDİR”

Ardanuçlu Çağ Dönerci Recep Yıldız” Bizim etimizin özelliği şöyle ki yerli hayvan işliyoruz. Ardanuç’un Hemşin Koyunu, Hemşin Koyunun özelliği; Hayvan kuyruğuna vermiyor, vücudunun yağlı olması ve Hemşin Koyunu her çeşit otu otluyor. Özellikle sığır eti kullanmıyoruz ve kendi etimizi işliyoruz, yabanı eti almıyoruz.

Yazın biçtiğimiz otu kışınsa Hayvanlarımıza yediriyoruz, yem fazla yok ve bölgemizde ilaçlama olmadığı için çünkü bizde tarım yok ve temiz besleniyor bizim hayvanımız. Tabi birde eti temizlemek önemli döner yaparken, etin sinirlerini temizliyor ve sert yerlerini dönerde kullanmıyoruz.

Sağlık açısından şuana kadar yiyip te hastalanan yok ve sağlık açısından güzel hastalanan yok kolesterol diyorlar ama bizim etimizi yiyip gelenlerden böyle bir şikayet almadım.

Dönerde odunun etkisi çok var, Tüp eti zehirliyor ve eti hızlı pişirdiği için et pişmiyor ama odun öyle değil odun lezzet veriyor. Her odun öyle değil tabi’ki de her odundan da döner pişirilmez. Sert ağaçları tercih ediyoruz nasıl diyeyim pelit gibi meyve ve yapraklı ağaçlar kullanıyoruz. Çam, Köknar ağaçları olmuyor ve et his kokuyor. Etin pişmesinde en önemli şeyi odundur ama pisli ağaç etin tadını değiştirir ve böyle bir ağaç kullanılması halinde etin tadı değişir. Ardanuç’ta herkes odun ateşi kullanıyor ve halkımızı bekliyoruz”

SABAH KAHVALTIDA BİLE DÖNER YERİZ”

Döner müşterisi” Abi bu döneri yiyen hastalanmaz ve yiyen bir daha yer. Sağlığımız içinde yararlıdır ve ben herkese tavsiye ederim. Et tamamıyla doğal köylerimizde yetişen kuzulardan kesilen etler ve biz bunu sürekli yiyoruz sabah kahvaltıda bile yiyoruz.”