Prof. Dr. Ekuklu, AA muhabirine, havanın soğumasıyla solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını söyledi.

Kış aylarında kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirildiğini ve sosyal mesafeye uyulmadığını ifade eden Ekuklu, "Solunum yolu enfeksiyonları, halk arasında 'paçavra hastalığı' denen, kişiyi yatağa düşürecek daha ağır grip tablolarıyla bu dönemlerde daha çok karşılaşıyoruz. Yoğun bakımlarda doluluk oranlarının arttığını görüyoruz. Yatış nedenlerine bakmak gerekir, bunun için testler yapılmalı." dedi.

- "Maske takma oranı yüzde 1-2 civarında"

Ekuklu, son dönemde dünya genelinde Kovid-19 görülme sıklığının arttığını dile getirdi.

Enfeksiyonlarla mücadelede gerekli bireysel önlemlerin alınmadığını belirten Ekuklu, salgın döneminde uygulanan bütün tedbirlerin bırakıldığını vurguladı.

Soğuk havalarda kapalı ortamda uzun süre kalmanın bulaş riskini arttırdığını anlatan Ekuklu, "Kapalı ortamda, toplu taşımada maske takmıyoruz. Hastanelerde sağlık çalışanları ve hastalar dahil olmak üzere maske takma oranı yüzde 1-2 civarında. Bizim geleneklerimiz olan tokalaşma ve sarılmaya yeniden döndük. Sosyal mesafeye uymuyoruz. Önlem almadığımız zaman hastanelerde yoğun bakımlarda yatışların artmasına şaşırmamak gerekir." ifadelerini kullandı.

- "Ağır tablolarla karşılaşabiliyoruz"

Prof. Dr. Ekuklu, solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmaması için özellikle hasta olan kişilerin maske takması gerektiğine vurgu yaptı.

Sağlıklı yaşam kurallarına riayet edilmesi tavsiyesinde bulunan Ekuklu, şunları kaydetti:

"Karşımızda bir virüs ailesi var, bulaşmaları için onlara tüm imkanları veriyoruz. Hava sıcaklığında ani değişimler, küresel ısınmanın etkileri var, mevsimsel etkiler mevcut. Bağışıklık sistemimizin zayıfladığı bir dönemdeyiz. Koruyucu önlemleri almadığımız zaman başta çocuklar, yaşlılar, gebeler ve kronik rahatsızlığı olanlar olmak üzere ağır tablolarla karşılaşabiliyoruz.

Bu hastalıkları birbirimize biz bulaştırıyoruz. Bulaştırmamak elimizde, bunu geçmişte Kovid-19 döneminde kanıtladık. Kurallara uyunca, maske takınca, sosyal mesafeye, el hijyenine dikkat edince solunum yolu enfeksiyonlarını Kovid-19 döneminde daha az görüyorduk. Maske takılması, el hijyeni ve sosyal mesafeye uyulması tavsiye edeceğimiz önlemler."