Artıbir Araştırma Eylül Türkiye Gündemi Araştırması’na dair sonuçları paylaştı. Araştırmaya göre katılımcıların çoğunluğu erken seçimi isterken, 6’lı masa olarak tanımlanan muhalefet partilerinin ortaklaştığı ‘güçlendirilmiş parlamenter sisteme’ geçişi istiyor. Katılımcıların en büyük sorunu ise ekonomik sıkıntı ve pahalılık.

Artıbir Araştırma 26 ildeki bin 500 kişiye ülke gündemine dair sorduğu sorulara verilen yanıtları derledi. Buna göre "Size göre Türkiye'nin en büyük sorunu hangisidir" sorusuna verilen cevapların yüzde 78,1'i ekonomi olarak yanıtlandı.

Serkan Karakaş (13)

Anket sonuçlarına göre siyasi iktidarın enflasyonla mücadele edileceği yönündeki söylem ve politikalarına rağmen katılımcıların büyük bir çoğunluğunun enflasyonun daha da artacağına yönelik öngörülerinin olduğu görüldü.

AKP'nin ekonomi yönetiminin ne deerece başarılı olduğu sorusuna ise katılımcılar yüzde 34,4 çok başarısız, yüzde 43,2 başarısız, yüzde 11,8 ne başarılı ne değil, yüzde 8,4 başarılı, yüzde 3,2 ise çok başarılı olduğu yanıtı verdi.

Serkan Karakaş (14)

BAŞKANLIK SİSTEMİ İSTENİLMİYOR

6 muhalefet partisinin üzerinde anlaştığı "Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmeli mi" sorusuna verilen yanıtlarda ise söz konusu siyasetin yurttaşlar tarafından da benimsendiği anlaşıldı. Buna göre  güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 72,6.

Katılımcılar, "Erken seçime gidilmeli mi" sorusuna ise yüzde 79,3 evet gidilmeli yanıtını verdi. Buna karşılık seçimler zamanında yapılmalı diyenlerin oranı yüzde 12,6 oldu. Fikri olmadığını söyleyenlerin oranı ise 8,1.

Serkan Karakaş (15)

Yapılan araştırmada muhalefet partileri liderleri ve öne çıkan isimlere dair görüşlere de yer verildi. Buna göre CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na katılımcıların yüzde 52'si olumlu olarak değerlendiriyor. Kılıçdaroğlu'nu yüzde 47,0 Ekrem İmamoğlu, yüzde 46 ile Mansur Yavaş, yüzde 44'le İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener takip etti. 

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 35'le muhalefet liderlerine göre en az güvenilen iktidar temsilcisi oldu.

Serkan Karakaş (16)

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI TERCİHİNDE KILIÇDAROĞLU ÖNDE

Katılımcılara, "Sizce Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olmalı mı" sorusu da soruldu. Cevap verenlerim yüzde 51,7'si ERdoğan aday olmasın derken, aday olsun diyenlerin oranı ise yüzde 34,7 şeklinde.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına yönelik ise katılımcıların yüzde 48,6'sı olumlu yanıt verdi. Yüzde 38,4 ise Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını istemedi.

"Bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa adaylardan hangisine oy verirsiniz" sorusuna ise katılımcılar yüzde 48,1 oranında Kılıçdaroğlu, yüzde 38,2 Erdoğan yanıtı verdi.