KÜLTÜR & SANAT

Antik Çağ’dan günümüze bebekler Rahmi M. Koç Müzesi'nde

Antik çağdan bugüne oyuncak bebeklerin izini süren ve dünyanın pek çok bölgesinden bebeklerin yer aldığı "Dünya Bebekleri Sergisi", Rahmi M. Koç Müzesi'nde açıldı.

Abone Ol

"Dünya Bebekleri Sergisi", bugünden itibaren Rahmi M. Koç Müzesi'nde görülebilecek. Oyuncak sanayisinin en önemli kilometre taşı olan bebeklerin Antik Çağ’dan günümüze uzanan yolculuğuna ışık tutan sergi, farklı coğraflar ve farklı dönemlerden bebekleri içeriyor. Rahmi M. Koç Müzesi Restoratörü Serra Kanyak’ın küratörlüğünde açılan “Dünya Bebekleri Sergisi”, 18’inci yüzyılın ahşap bebeklerinden Anadolu’nun bez bebeklerine, Asya ve Afrika inanç bebeklerinden moda bebeklerine, korku bebeklerinden geleneksel dünya bebeklerine, otomat bebeklere kadar literatüre girmiş farklı bebek türlerini özel bir seçki ile sunuyor. 

"MÜZECİLİKTE BİR DEĞİŞİM YAŞANIYOR"

“Dünya Bebekleri Sergisi”nin açılışı bugün düzenlenen basın toplantısıyla yapıldı. Açılışta, Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu, Küratör Serra Kanyak, serginin ana sponsoru Zen Pırlanta ile eş sponsorları Boyner Grup ve Ülker temsilcileri de yer aldı. Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu yaptığı konuşmada "Pandemi nedeniyle geçen yıl tüm müzeler gibi biz de uzun süre kapalı kaldık. Kültür ve sanat tutkunlarıyla fiziki olarak ayrı düşsek de dijital dünya aramızdaki bağı korumamızı sağladı. Dijitalleşmeyle özellikle genç kitlemize ulaşmak daha kolaylaştı. Her alanda olduğu gibi müzecilikte de bir değişim yaşanıyor. Ancak fiziksel bir deneyime hepimizin ihtiyacı var. Pandemi iklimini yavaş yavaş arkamızda bıraktığımız bu günlerde Dünya Bebekleri Sergisi ile ziyaretçilerimize daha farklı bir deneyim sunuyoruz" dedi.

YEDİ ÜLKEYE GİDİLDİ, EKSİKLER TAMAMLANDI

Küratör Serra Kanyak ise serginin üç yıla yayılan oluşum sürecine ve koleksiyondaki eserlere ilişkin bilgiler paylaştı. "Bir bebek sergisi hazırlamaya karar verdiğimizde hâlihazırda Rahmi Bey'in kişisel koleksiyonunda ve İstanbul ve Ankara Rahmi Koç Müzeleri koleksiyonlarında çeşitli bebekler vardı" diyen Kaynak, İsveç, Fransa, Rusya, Almanya, İsviçre, İngiltere ve Amerika'dan pek çok bebek satın alındığını aktardı. Kaynak, şunları söyledi: "Bebek kavramının tarih öncesinden bu yana kullanım amaçlarını kronolojik olarak aktardığımız sergide, tarihsel bir hikaye de sunuyoruz. Bu kadar kapsamlı bir koleksiyon oluşturduğumuz için mutluyuz. Başta sayın Rahmi M. Koç olmak üzere katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Umuyorum ziyaretçilerimiz de sergimizden mutlu ayrılacak."